Otřesný případ, který se skutečně stal dva dny před koncem minulého roku v ulicích Liberce, se dostal na přehlídku filmů Febiofest. Jde o příběh ženy, které na frekventovaném terminálu městské hromadné dopravy v dolním centru stotisícového Liberce po kolapsu dlouhé minuty nikdo nepomohl. I přes snahu záchranářů žena po převozu do nemocnice zemřela.

Událost byla natolik alarmující, že se námětu ujal jablonecký režisér Martin Wenzel a natočil podle ní film. „Už jsme měl v hlavě nějaký podobný cyklus a tenhle příběh do něho zapadal. Zároveň jsem se v té době dozvěděl, že Febiofest vypisuje soutěž krátkých filmů natočených na mobilní telefon. Všechno se to potkalo v jednu chvíli. Takže jsem podle námětu pomáhal vytvořit scénář a koncem ledna jsem snímek natočili. Jak na běžnou kameru, tak kvůli Febiofestu i na iPhone," popisuje Wenzel.

Název? Jasný. Lhostejnost
Snímek vznikl během čtyř natáčecích dnů v centru Jablonce a Deník hned po natáčení o akci informoval. „Z úcty k pozůstalým jsme film natáčeli v Jablonci. Vybrali jsme si náhodou zrovna víkend, který byl snad jako jediný v celé zimě mrazivý. Bylo kolem mínus 14 stupňů," popisuje natáčení režisér.

Než se do snímku pustil, snažil se o případu zjistit co nejvíce. „Mluvil jsem se zasahující lékařkou, která ženu zachraňovala i dispečerkou. Ostatně některé věty, které obě ten den slyšely, jsou i součástí filmu," podotýká.

Krátkému příběhu dal název, který mu na mysl vytanul okamžitě – Lhostejnost. Právě tohle slovo totiž na událost sedí nejlépe. Dokazují to i slova jediného člověka, který tehdy v prosinci na liberecké Fügnerově ulici devětapadesátileté ženě po kolapsu pomohl, Blanky Dufkové.

„Když jsem k ní přišla, lidé na ni ze dvou metrů koukali a říkali, že je opilá. Přitom měla v obličeji krev. Řekla jsem jim, jestli jsou normální, že ji tam nechají takhle ležet a poprosila jsem je o pomoc," popsala otřesný zážitek Dufková.

Ženu s pomocí další kolemjdoucí položila a začala resuscitovat. Puls ale nenahmatala a nepomohli ani zdravotníci ze sanitky, kteří za chvíli dorazili.

Snímek vzniklý podle tragédie se příběhu věrně drží. „Přesto ale drobné korekce jsou, ta realita byla ještě krutější," přiznává Wenzel.

Snímek je mezi 
12 nejlepšími
První ohlasy na snímek jsou emotivní „Na vzniku Lhostejnosti jsem se podílela. Jednak jako členka Českého červeného kříže a pak také jako komparzistka. Ten příběh znám. Když jsem ale výsledek určený pro Febiofest viděla, mrazilo mě," popisuje instruktorka ČČK Lenka z Jablonce.

Připadá jí neskutečné, že k něčemu takovému mohlo dojít uprostřed velkého města.  „Lidi by si měli umět poradit. A že se štítili krve? Není nic snazšího, než si do kabelky nebo tašky hodit miniaturní balíček s gumovými rukavicemi. Za lidský život to určitě stojí," říká rozhodně.

Lhostejnost má teď dvě verze. Krátkou natočenou na mobil a delší, natočenou na kameru. „Sestříhat původní čtvrthodinovou verzi pro Febiofest do pěti minut bylo těžké. Hodně věcí šlo do velkých zkratek," přiznává režisér.

Nicméně film měl úspěch. V konkurenci více než padesáti krátkých snímků na festivalu skončil mezi dvanácti nejlepšími. O tom, kdy bude k vidění, se dozvíte ze stránek Jabloneckého deníku. Upoutávku na film Lhostejnost najdete ZDE.

Film o zbytečné lidské smrti promítal spolu 
s dalšími amatérskými snímky  Cinestar Anděl v neděli večer.