Dopis dezorientovaného běžence nebo Zpráva o putování do Němec, které jsou podle senátu na samé hranici vkusu a slušnosti. „V některých případech pak tuto hranici překračují," řekl předseda senátu Radovan Havelec.

Kdyby dva sporné články napsal někdo jiný, nemohly by se podle kárného senátu stát důvodem pro zásah veřejné moci. Jsou sice názorově vyhraněné, ale nehlásají žádnou nenávistnou ideologii, nevyzývají k ničemu nezákonnému. Zbránek je ovšem soudce, který by měl být zdrženlivější a musí dbát na to, aby nenarušil důstojnost soudcovské funkce. Zbránek hodnocení považuje za subjektivní a při projednávání žaloby již dříve uvedl, že satira nemůže být shovívavá a laskavá.

Pondělního vyhlášení rozhodnutí se nezúčastnil a k rozsudku se odmítl vyjádřit. Už dříve však uvedl, že na projednávaných textech nevidí nic dehonestujícího. „Podle mého názoru ani uprchlíci, ani muslimové tam pomlouváni nejsou, jsou tam spíše vedeni jako oběť určitého jednání osob kolem," řekl Zbránek.

HRANICE SOUDCOVSKÉ ZDRŽENLIVOSTI

Podle předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem, Luboše Dörfla, který na svého podřízeného podal žalobu, byla Zbránkovi uložena důtka, protože některé jeho publikované články překračovaly hranici soudcovské zdrženlivosti a slušnosti. „Cílem podání kárného návrhu bylo vymezení hranice soudcovské etiky při publikační činnosti soudců. Nejvyšší správní soud konstatoval, že ústavní právo na svobodu projevu soudců je zákonem omezeno v zájmu důvěryhodnosti a důstojnosti soudcovské autority," objasnil Luboš Dörfl.

Podle Pavla Eliáše ze spolku Jsme kamarádi, který v Liberci pořádal sbírku zimního šatstva pro uprchlíky, ovlivňuje každý výrok veřejné osobnosti náladu ve společnosti. „Názor soudce má váhu. Nese zodpovědnost za to, co řekne," dodal Eliáš.

PRAVÝ PROSTOR ZBRÁNKA BRÁNÍ A NESOUHLASÍ

Za Zbránka se postavila redakce internetového deníku Pravý prostor, kde Zbránek inkriminované texty publikoval. „ … je to další bezprecedentní zásah do svobody slova, kdy se mocenské ´elity´ snaží zastrašit své občany před presentováním ´nepovolených´ názorů," uvádí redakce hned v úvodu článku Další zákeřná rána svobodě slova v ČR: Miloš Zbránek potrestán za svoje satirické články o migrantech.

V textu uvedeném v časopise se Zbránek brání, že popisoval jen skutečnost. „Muslimové zabíjejí bezvěrce i jiné muslimy, ženy jsou znásilňovány, trest smrti pro homosexuály je shození z věže. Koho tedy dehonestuji tímto popisem? Mají se urazit příslušníci Islámského státu? Vždyť je to pravda," uvádí v článku.

Soudce Miloš Zbránek působí u liberecké pobočky krajského soudu, řeší obchodněprávní agendu a k jeho práci jinak nemají nadřízení výhrady. Předseda krajského soudu jej však už dříve vyzýval k umírněnosti při psaní. Když publikační činnost pokračovala, podal kárnou žalobu.

Senát ji projednal 26. května. Zbránek tehdy výslovně nepotvrdil, zda je autorem článků. Senát však přesto považoval jeho autorství za nesporné.