Téma Změnaři vytáhli už před volbami, teď ho ale Tachovská spolu s Janem Korytářem dotáhli až k okresnímu státnímu zastupitelství. Na Martinu Rosenbergovou podali trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, poškozování cizích práv a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Rosenbergová studovala v letech 2011 2013 na Metropolitní univerzitě v Praze, tyto soukromé cesty za studiem ale vykazovala podle Korytáře jako služební, tudíž je hradilo město Liberec. Na těchto cestách ji navíc v rámci pracovní doby doprovázeli další zaměstnanci magistrátu, kteří jí dělali řidiče.

„Podání trestního oznámení jsme se chtěli vyhnout, ale nakonec jsme jinou možnost neměli," popsala Tachovská.

Sporná kniha jízd

Bývalá primátorka paradoxně trestní oznámení vítá. Podle ní je pro ni státní zastupitelství kompetentním partnerem na rozdíl od „lidového soudu" Změny, který ji prý už tři čtvrtě roku veřejně poškozuje. „Opakovaně zdůrazňuji, že ani kdybych chtěla vykazovat soukromé cesty jako služební, nemohla jsem. Knihu jízd vždy vyplňovaly mé tehdejší asistentky. Za používání služebního vozu jsem pravidelně platila zákonem určené poplatky 3 200 Kč. K tomu jsem hradila pohonné hmoty za soukromé jízdy. V období od května 2011 do srpna 2014 jsem za použití vozu zaplatila ze svého 131 000 korun," říká Rosenbergová. „Dalších 38 600 Kč jsem dala za pohonné hmoty, které jsem spotřebovala soukromými jízdami."

To ale Tachovská rozporuje. „Bývalá primátorka podepisovala každý měsíc výkaz, kde bylo rozepsáno, kolik kilometrů bylo služebně a kolik soukromě. I kdyby to za ni vyplňovaly asistentky, musela vidět, co podepisuje."

Podle Korytáře navíc není na magistrátu k dohledání kniha jízd od února 2013 do března 2014. Martina Rosenbergová uvedla na zastupitelstvu v říjnu 2014, že knihu pravděpodobně někdo zcizil a že kvůli tomu budou podniknuty další právní kroky.

„Jsem přesvědčen, že žádná kniha jízd zcizena nebyla a to z prostého důvodu, že ani neexistovala. Paní Rosenbergová nic nevyplňovala a knihu jízd nevedla," tvrdí Korytář.

Případem údajných černých jízd se má zabývat i kontrolní výbor zastupitelstva. A to všech zastupitelů od roku 2010.

Podobný problém s vykazováním soukromých jízd služebním vozem měla ještě jako náměstkyně hejtmana i Zuzana Kocumová. Ta ale po upozornění cesty doplatila, navíc šlo o jízdy za zhruba 2 3 měsíce. U Rosenbergové se údajně vyskytují po celé dva roky, kdy studovala v Praze. Vozem měla vozit i dceru na studium do Ústí nad Labem.

„V roce 2011 a 2012 jsem absolvovala několik jízd s primátorkou do Prahy. Ve dnech, kdy navštěvovala školu, to bylo vždy spojeno s další pracovní záležitostí. Zúčastnila jsem se i služebních cest do Ústí. To, že tam studuje její dcera s tím nemá nic společného," tvrdí někdejší mluvčí magistrátu Pavlína Stránská. „Celé mi to ze strany Změny přijde jako dost vykonstruované," dodává.

„Může to vypadat jako účelový útok na politického konkurenta, ale tak to není," tvrdí Tachovská. „Vedoucí představitel města by měl jít všem příkladem a nemrhat zbytečně veřejnými prostředky."

Aby k podobným případům nedocházelo, instaluje se teď do vozů magistrátu zařízení GPS, které jednotlivé jízdy mapuje.