Už začátkem dubna letošního roku se začaly oblíbené zeleninové trhy konat v těsné blízkosti autobusového nádraží na místě, kterému se už od nepaměti říká Ovocný trh. Důvodem bylo zahájení stavby nového obchodního centra u Jabloně.

I nyní ovšem město v diskuzích na stránkách města musí čelit kritice některých lidí. „Musím se podělit o dojmy z tržiště u autobusového nádraží. Jediní spokojení jsou úředníci na magistrátu. Lidé stále nadávají a dnes se hlasitě vyjadřovali i samotní prodejci zeleniny. Čtvrteční trhy zejí prázdnotou, nikde žádní zákazníci. Stánky, na které jsme byli zvyklí, nikde. Nelze najít jiné místo? Co Horní náměstí," myslí si jedna z dotazujících v sekci Otázky a odpovědi, podepsaná jako Karbanová. A není sama, která si na nové místo stěžuje.

Jinou dotazující trápí také to, že ne vždy se trhy konají. Navíc by uvítala anketu v měsíčníku i na stránkách města, kde by lidé odpovídali, jak jsou s trhy spokojeni.

Najít nové místo trhů nebylo lehké

Sám primátor Petr Beitl v minulosti přiznal, že variant, kam přesunout trhy, nebylo mnoho. „Dolní náměstí v současné podobě není pro pořádání trhů vhodné, konstatují to i sami trhovci," uvedl už v dubnu.

Plocha Ovocného trhu je navíc logisticky výhodná. Je totiž dostupná městskou i příměstskou hromadnou dopravou a nabízí možnost parkování. To je navíc pro větší komfort nakupujících bezplatné. Jediným problém zůstává, že je někteří řidiči využívají jako odstavné. Stejně byla využívána v mezidobí i plocha pro nynější trhy.

„V současné době v polovině sezóny je ještě brzy na objektivní zhodnocení situace. Pokud se později ukáže, že umístění tržiště není vhodné z objektivních důvodů, budeme se celou situací znovu zabývat a hledat další varianty řešení," sdělila tisková mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Město začalo s přípravami na přestěhování tržnice už na podzim roku 2013. Celkem si práce jako vydláždění, odvodnění i celková úprava plochy vyžádaly investici dva a půl milionu korun.