Otázky jak a co změnit by měl řešit Evropský týden mobility, který v úterý vyvrcholil na nám. dr. Beneše akcí v Liberci jezdíme bezpečně a mezinárodním Dnem bez aut.

Změň to

„Sloganem letošního ročníku Evropského týdne mobility je 'Vyber. Změň. Kombinuj.' Jinými slovy se jedná o pobídnutí městských obyvatel, aby zhodnotili dosavadní způsob své přepravy a zamysleli se nad alternativami individuální automobilové dopravy," sdělil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti, která je společně s Policií ČR, Městem Liberec, Libereckým krajem a dalšími organizátory akce.

Jezdíme méně

Jak ukázal průzkum Evropské komise z roku 2013, Češi usedají do automobilů méně často než ostatní Evropané. „Moc se to neví, ale co se týče cestování městskou hromadnou dopravou, jsme nad evropským průměrem. Rozšířená je u nás také cyklistika, v českých domácnostech je na čtyři miliony jízdních kol," dodal Budský, s tím, že právě ve snížení cen a zvýšení komfortu MHD a v lepší infrastruktuře pro cyklisty vidí většina Čechů možnost, jak ulevit zacpaným cestám a tím i zamezit nehodovosti.

„Liberecký kraj se cyklistiku snaží podporovat. Naší poslední aktivitou je letošní projekt Kolem kolem Jizerek zaměřený na oblast Odry a Nisy, do kterého je zapojena řada měst," uvedla Iveta Moravcová, cyklokoordinátorka Libereckého kraje.

„Cyklisté jsou sice ve srovnání s cestujícími v autech ohroženější, nicméně tam, kde mají k dispozici infrastrukturu, jezdí na bezpečných kolech a chovají se odpovědně k sobě i svému okolí, se dají očekávat výsledky výrazně příznivější," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Vzhledem k tomu, že nehodovost na českých silnicích stále stoupá, je akce zaměřená také na první pomoc. „Lidé se bojí následků při první pomoci. Je tedy důležité, aby věděli, že i v případě, že zraněný zemře, není to jejich zodpovědnost, protože se jedná o laickou pomoc," zdůraznil ředitel Oblastního spolku ČČK Karel Studený. Neznalost první pomoci v posledních letech stoupá. „Přitom to není nic složitého, je důležité pokusit se zajistit dýchání a zastavit krvácení," upozornil Studený.

Jeho slova doplnil Budský: „Odborníci se shodují, že poskytnutí kvalitní ponehodové péče může snížit počet usmrcených až o dvacet pět procent a až dvanáct procent zraněných může být zachráněno, pokud budou včas dopraveni do nemocnice."

„Dopravní zácpy stojí Evropu ročně sto miliard, v Čechách je to deset miliard korun," dodal Budský. Evropský týden mobility se konal od 16. do 22. září už po čtrnácté. V ČR je do něj přihlášeno 34 měst, celkově pak 1 421 ve čtyřiceti státech, a to i mimo Evropskou unii.

Autor: Gabriela Volná Garbová