Kocour sloužící jako živý terč, postřelené osmiměsíční štěně křížence pražského krysaříka, mladý býček používaný k testování zbraní či vyhozený kocour z devátého patra panelového domu. Jedná se o zlomek případů týraní zvířat, ke kterým došlo v Libereckém kraji. Většina z nich nemá šťastný konec.

Úmyslné týrání zvířat či vědomý útok na ně s cílem ublížit jim patří mezi případy, kterými se v posledních letech intenzivněji zabývají krajští policisté. Zatímco v roce 2019 prověřovali devět případů a u pěti z nich zjistili pachatele, loni už to bylo dvacet jedna oznámených případů týrání zvířat. „Podařilo se nám zjistit totožnost viníka u dvou případů. Letos jsme z dvanácti případů objasnili jeden,“ sdělila mluvčí policie Ivana Baláková.

Pachateli hrozí za tento přečin dva roky vězení. Maximální sazba se zvyšuje o rok v okamžiku, kdy zvíře následkům týraní podlehne. Odnětím svobody na jeden rok až pět let pak bude dotyčný potrestán tehdy, pokud se dopustí týrání na více zvířatech.

Testování dětí na koronavirus - Ilustrační foto
Školy v kraji se seznamují s manuálem. Část opatření je podle nich mimo realitu

Nejnovější případ se odehrál letos začátkem července, kdy pachatel postřelil v Dolním Vítkově u Chrastavy osmiměsíční štěně křížence pražského krysaříka. „Zvíře zasáhl pravděpodobně ze vzduchové pistole do životně důležitých orgánů a to následně i přes okamžitě poskytnutou odbornou veterinární péči zemřelo,“ popsala událost Baláková. Sedmadvacetiletý muž z Valašského Meziříčí se dopustil také týrání zvířat, když loni v prosinci během návštěvy v Liberci venku odcizil urostlého šedivého kocoura s obojkem a chtěl ho darovat přítelkyni svého mladšího kamaráda. 

Vystresovaného kocoura vyděsil pes ženy a při úprku z jejího náručí jí způsobil několik škrábanců. Slečna ztropila scénu a muž ho nemilosrdně jako trest vyhodil z okna v devátém patře domu. „Svědci zraněné zvíře objevili ve velmi zuboženém stavu, ve kterém vydávalo bolestné skřeky. Kontaktovali jeho majitele a ten s ním jel k veterinářce,“ dodala Baláková. Kocour utrpěl zlomeninu páteře a musel být uspán. Soud kvůli tomu může poslat pachatele do vězení až na tři roky.

Pohoršení vyvolal také případ mladého býka, který měl v hlavě zabodnutý šíp a další střelná zranění. Někdo si spletl pastviny v Luhově na Českolipsku s divokým západem. Kromě toho mělo zvíře ještě nad pravým okem vstřelenou diabolku a v laloku pod krkem další dvě větší poranění ze zbraně větší ráže, než je vzduchová pistole. Šíp na něj někdo vystřelil nejspíš z kuše. „Nárůst případů může souviset i s ochotou podobné události oznámit. Lidé si toho více všímají a vnímají toto chování jako problém,“ zamyslel se českolipský psycholog Stanislav Opelka. Podle něj si řada lidí nepořizuje domácí mazlíčky jen kvůli touze pečovat a ochraňovat, ale leckdy tam je potřeba vyjádřit vůči někomu jakýkoliv pocit jako hněv a nespokojenost. „U lidí, co se dopouští týrání zvířat, často chybí míra uvědomění si utrpení živého tvora. Mají omezenou schopnost empatie,“ dodal.

Mládě zebry bezhřívé
Zoo Liberec přivítala nová mláďata jedněch z nejvíce ohrožených zvířat na světě

V libereckém spolku Šance zvířatům se v poslední době setkali hlavně se zvířaty, jejichž péče byla hodně zanedbána. Zvířata nebyla vědomě týrána, ale trpěla. „Šlo o psy, kteří byli vychrtlí na kost, jejich majitelé z nějakého důvodu na péči rezignovali. Naštěstí jsme teď neměli zvířata z množírny, ale vídám je v jiných spolcích,“ řekla Františka Zverková z libereckého spolku.

Podle ní za nárůstem stojí i fakt, že případy často prosáknou na veřejnost, protože dotyční si často své jednání nahrávají a videa či fotografie zveřejňují na síti. „Žijeme v době, kdy má vlastně každý z nás možnost natáčet, fotit ve vteřině, což dřív nebylo možné. Další věc je, že policie a obce s rozšířenou působností mají větší snahu se případům věnovat, než tomu bylo dřív,“ podotkla. Sama si myslí, že je této problematice věnováno dostatečně prostoru, ale problém vidí spíše ve směru, kterým se energie udává. „Například se často volá po zvýšení trestů za týrání zvířat, jenže už se méně mluví o tom, že by stačilo, kdyby soudci udělovali tresty, které udělovat mohou. V praxi totiž často pachatelé odchází s podmínkou, pro kterou poslouží jako polehčující okolnost třeba opilost,“ doplnila s tím, že jako pozitivní vnímá šířící se osvětu o potřebě chovat se ke zvířatům s úctou.