Uprchlíky z muslimských zemí navádějí přímo k vytouženému cíli jejich cesty, do sousedního Německa. O oficiální značení se rozhodně nejedná. K samolepkám se přihlásil spolek My proti všem.

„Jsme PROTI přijímání veškerých uprchlíků bez rozdílu! Není možné pomáhat lidem mimo naší zemi, když stát není schopen se postarat ani o lidi vlastní! Nemluvě o kultuře, která s tou naší nemá společného vůbec nic. Přijímání islámských uprchlíků bude pro naši vlast do budoucna znamenat zánik. A TO NEMŮŽEME DOVOLIT!" píše spolek doslovně na svých webových stránkách.

O náš snímek regionálního Deníku už projevil zájem německý Bild. Případem se také zabývá česká policie. „Prověřujeme, zda nedošlo k protiprávnímu jednání," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová. „Pokud se jedná o samolepku, stačí značky očistit a škoda není velká. Něco jiného by bylo, pokud by někdo nápisy na značku nastříkal," říká Jan Studecký z tiskového oddělení Ředitelství silnic a dálnic. To spravuje silnice první třídy a právě na nich jsou značky polepené.

V Německu jsou postoje k běžencům rozporné. Zatímco lidé ze starých spolkových zemí Německa s uprchlíky většinou problémy nemají, v bývalé komunistické Německé demokratické republice, tudíž i v Sasku, kde je podle online verze německého deníku Sächsische Zeitung nyní více než 13 tisíc uprchlíků, imigranty zásadně odmítají.

V Drážďanech se například pravidelně scházejí desítky tisíc lidí demonstrujících proti islamizaci Evropy. Naposledy toto pondělí si s sebou přinesli i šibenice. Ty byly určené pro německou kancléřku Angelu Merkelovou a vicekancléře Sigmara Gabriela. V Chemnitzu lidé zablokovali vchod do budovy školy, kde mělo být ubytováno velké množství imigrantů. Policie chtěla u Chemnitzu vést imigranty polem, majitelé pozemků ale pokáceli stromy, aby cesty přes pole byly neprůjezdné.