Chodím uklízet každý rok, na jaře i na podzim, vždycky v sobotu i v neděli. Letos jsem ale neděli nedal, byla strašná zima, nahoře dokonce poletoval sníh," popsal osmatřicetiletý Karel z Jablonce.

Patří mezi několik set dobrovolníků, kteří pravidelně vyslyší volání Společnosti pro Jizerské hory. Obecně prospěšná společnost pořádá dva plošné úklidy Jizerských hor ročně. Na podzim a na jaře. Další díl akce Ukliďme Jizerky připadl na uplynulý víkend.

Dvoudenní úklidovou akci lehce poznamenalo nedělní výrazné ochlazení. „Do prvního dne se i díky pěknému počasí se zapojilo přes tři sta dobrovolníků," sdělila Kateřina Bednářová, ředitelka Společnosti pro Jizerské hory.

Pro dobrovolníky společnost vybavuje pytli na odpadky a rukavicemi, dále drobné občerstvení a pro část také ubytování v EKocentru na Jizerce. Nasbírané odpadky mohli dobrovolníci zanechat kdekoliv u cesty a nahlásit jejich polohu, Společnost zajistí jejich svoz a likvidaci.

ÚKLID S VÝLETEM

Tradiční úklid kolem turistických cest pořádá Společnost pro Jizerské hory pravidelně vždy po zimní a letní turistické sezoně, na jaře a na podzim. Účast je závislá na počasí, dnešní slunečné pořadatelům akce přálo. „Někteří účastníci si pytle na odpadky předem vyzvedávali. My jsme na parkovištích oslovili dalších asi tři sta lidí," uvedla Bednářová.

Řada účastníků spojila úklid s výletem do hor, hodně chodily rodiny s dětmi. Pytle s odpadky poté nechávali účastníci úklidu u cest nebo donesli na jedno ze tří sběrných míst. „Jsou v Jizerce na parkovišti, v Bedřichově na stadionu a v Hraběticích u kapličky," řekla Bednářová.

CELÝ KONTEJNER

Podle ní se zatím nedá odhadnout, kolik se toho sesbírá. Po zkušenostech z minulých let ale očekává, že odpadky zaplní velkoobjemový kontejner. „Při minulých úklidech se skoro pokaždé našel starý kočárek v lese. Tak uvidíme, zda i letos ho někdo odhodil," dodala. V minulých letech také dobrovolníci často nacházeli pneumatiky, objevili ale také staré lyže, gauč či kamna. Díky úklidu se daří odhalovat i černé skládky.

Akce Ukliďme Jizerky se koná pravidelně od roku 1999. Může se do ní zapojit každý, komu není lhostejný nepořádek podél cest.

Koše na odpadky jsou v Jizerských horách většinou jen na parkovištích, u turistických tras chybí, jejich odvoz by byl velice komplikovaný.