Jít se v létě zchladit do Smědé pod frýdlantským zámkem. Taková je představa frýdlantské radnice, která chce zkultivovat místo u splavu u tenisových kurtů. „Dřív jsme tam jako děti chodili, bylo to bezva, pak ale všechno poničily povodně,“ vítá nápad Dana Mlejnská. Jenže tak jednoduché to zase není. Zatímco vedení města si ještě letos v lednu malovalo, že přístup k vodě bude hotový ještě teď v létě, realita je jiná.

„Prostě se nikdo nepřihlásil do veřejné soutěže. Je to zakázka malého rozsahu a firmy evidentně nemají zájem. Hodně se teď všude staví a malá zakázka je pro mnoho firem v tuto asi chvíli nezajímavá, povzdychl si místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Kromě vlastního přístupu k řece Smědé by měl v místech po dohodě s Povodím Labe vzniknout i rybí přechod.

Uzavírka. Ilustrační foto
Uzavírky na Frýdlantsku skončí v říjnu

„I teď se dá do vody dostat z břehu od silnice, ale je to dost strmé a hodně to klouže. Lepší by byly nějaké schody,“ řekla Deníku jedna z místních maminek. Podle Stodůlky teď radnice vypíše novou soutěž.

„Doufám, že se projekt podaří zrealizovat ještě letos. Budujeme tam i naučnou stezku na Křížový vrch, tak by bylo nemilé, kdyby nám tu cestu pak zase rozjezdily bagry nebo další stroje,“ dodal Stodůlka.

Koupat se pod splav zatím chodí spíš místní, hlavně děti. Radnice si ale přeje, aby tam časem mířili i turisté, kteří přijíždí do města především na návštěvu hradu a zámku. „Koryto už jsme společně s Povodím Labe vyčistili a chceme tam udělat sluneční louku. Sice to nebude žádné plnohodnotné koupaliště, ale voda ve Smědé je osvěžující a lidé se tam mohou krásně zrekreovat. Navíc je hned vedle i zázemí tenisových kurtů i opravený pivovar, takže ideální místo k odpočinku,“ uvedl starosta Dan Ramzer.

Rekonstrukce úpravny vody v Bílém Potoce na Liberecku, která by měla zlepšit kvalitu pitné vody pro část Frýdlantského výběžku, začala 12. července. Ze současné úpravny zůstanou jen zdi, jinak bude vše nové. Práce budou trvat 18 měsíců.
Frýdlantskému výběžku poteče čistější voda, zakalení zmizí

ZCHÁTRALÝ AUTOKEMP

Součástí areálu je také autokemp, který se město rovněž chystá zrevitalizovat. „Autokemp totálně zdevastovala povodeň v roce 2010. Teď de facto funguje jen když jsou čarodějnice nebo jiné jednorázové akce, ale funkci autokempu nevykonává. Veškeré zázemí vzala voda, takže to chceme změnit,“ řekl Ramzer.

Kroupy způsobily farmářům na Frýdlantsku milionové škody. Po úrodě bylo za pouhých 10 minut.
Kroupy způsobily farmářům na Frýdlantsku milionové škody.

Areál podzámčí je navíc podle něj zajímavý tím, že jde o bývalou zámeckou zahradu s oranžerií a zámeckým zahradnictvím, dochoval se i empírový altánek. Město proto připravuje studii na využití tohoto prostoru a jeho propojení s centrem. „Chceme turistům ukázat, že Frýdlant není jen zámek, chceme je dostat i na náměstí a dál do města, aby se tu mohli zdržet déle,“ řekla vedoucí investičního oddělení Zdena Ubiasová.