Zapršelo, ale málo. Sucho stále trápí Liberecký kraj. Kvůli nízkým hladinám řek a potoků vyhlásil Nový Bor pro celou oblast zákaz čerpání povrchových vod. Stejné opatření platí od začátku června v České Lípě a okolí. Jen pár centimetrů vody je podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu i na řekách v dalších částech kraje, například na Nise, Smědé nebo na Jizeře.

Sucho. Ilustrační foto.
Sucho letos přišlo dřív. Situace ještě není kritická, ale vody už je málo

„Omezení odběru povrchových vod je nutné pro zajištění základní ekologické funkce vodního toku. Kvůli kyslíkovému deficitu mohou hynout v tocích ryby, mohou být negativně ovlivněny vodní ekosystémy, může dojít k hygienickým závadám a zhoršení životního prostředí. Současná situace si tak vyžádala vydání tohoto opatření vodoprávním úřadem,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Novém Boru Jitka Kopčáková.

Vodu ze třinácti toků na Novoborsku nesmí lidé využívat na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů nebo třeba na mytí aut.

Odebírat vodu z potoků pro tyto účely zakázala od 1. června také Česká Lípa. To platí pro 17 toků na území téměř třicítky měst a obcí v regionu. K šetření s pitnou vodu vyzvalo kvůli suchu vedení obcí Blatce na Českolipsku nebo Troskovice na Semilsku. Zákaz používat vodu z obecních vodovodů tady platí rovněž pro napouštění bazénů nebo zalévání.

Pěvecký sbor Iuventus, gaude. Ilustrační fotografie.
Nebývalé sucho zkomplikovalo plány pěveckému sboru Iuventus, gaude!

„Šetřím s vodou, jak se dá. Mám na zahrádce veliký barel, kam svádím dešťovou vodu, ale co napršelo před více než týdnem, už pomalu dochází. Ostatní v naší zahrádkářské kolonii jsou na tom podobně a někteří i hůř,“ říká zahrádkářka Jana z České Lípy.

Sucho v Libereckém kraji v letních měsících není nic neobvyklého. Kritické léto z pohledu nedostatku vody pamatují lidé především na Českolipsku před třemi lety. Letos však zákazy odběrů musely úřady vyhlásit o více než měsíc dříve. „Pokud by vodní podmínky umožňovaly odvolání zákazu, bude tak neprodleně učiněno,“ dodává mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.

Podle meteorologů budou hladiny vodních toků nadále klesat, přestože by se během dnešního odpoledne měly hlavně na severozápadě Čech objevit přeháňky a bouřky. Zároveň však platí výstraha před vysokými teplotami a nebezpečím požárů.

Ilustrační foto
Lidé bojují proti skladovací hale u pramene Nisy. Sepsali petici

Slunce a vítr neúprosně vysouší i louky a pole. Vodu tak toužebně očekávají také zemědělci. „Sucho se už projevilo sníženou produkcí objemných krmiv. Očekáváme také propad výnosu u tržních plodin minimálně, a to o 20 procent,“ říká Pavel Cihlář vedoucí střediska rostlinné výroby ZOD Brniště. Zemědělská firma je největším chovatelem krocanů a krůt v ČR.