VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Usadili se v Českém Dubu. V řeznictví kombinují sušené i čerstvé maso

Český Dub – Před třemi roky usušili první várku masa. Po dlouhém rozmýšlení se rozhodli jít za svým snem a po hledání vhodných prostor se usadili v Českém Dubu.

10.8.2018
SDÍLEJ:

Eva Jiřičková a sušené maso.Foto: MASS.NA

Kromě sušeného masa nabízejí i čerstvé a další produkty. Prorazili i díky Tatrhům, kterých se už pravidelně účastní. „Tatrhy nám bez nadsázky změnily život, protože díky nim jsme se rozhodli, že s podnikáním začneme,“ svěřila Eva Jiřičková z týmu MASS.NA. Ta původně působila jako projektový manažer přes dotace, zatímco její partner Marek Piroch pracoval jako vedoucí pobočky multikina.

Mohla byste představit vaše řeznictví?
Jsme malé řeznictví a především výrobci sušeného masa. Do Dubu jsme přišli s tím, že sháníme prostory na výrobu našeho sušeného masa. To, že jsme se nakonec rozhodli zachovat i fungující řeznictví, byla spíše náhoda a fakt, že jsme se nadchli pro vizi kombinace sušeného a čerstvého masa.

V čem se lišíte od jiných řeznictví?
Snažíme se dělat věci trošku jinak. Často našim zákazníkům namísto otázky „Co si dáte?“ pokládáme dotaz: „Co budete vařit?“ Baví nás přemýšlet o celém procesu úpravy masa až po finální výsledek, a to se snažíme předávat i do prodeje. Chceme nabízet skutečně kvalitní uzeninu bez zbytečných chemikálií. Také se odlišujeme vizuální identitou.

Co plánujete do budoucna?
Připravujeme závozy rodinných balíčků s odkazy na recepty. Budeme v tomto směru spolupracovat s lokálním blogem o vaření. Do budoucna bychom rádi šli cestou bezobalových závozů čerstvého masa a uzeniny v Libereckém kraji.

Proč název MASS.NA?
Původně jsme uvažovali o názvu U řízka a roštěnky. (smích) V názvu našeho řeznictví jsme chtěli zachovat tradiční název masna, ale ozvláštnit ho trošku netradiční formou, proto nakonec vznikl ten současný. Můžeme ho použít i na naše produkty a budovat tak jednotnou značku. První část názvu „mass“ může mít v angličtině význam hmotnost, masa, což je příznačné, protože v řeznictví pracujeme s hmotností neustále.

Jak se zrodil nápad se sušením masa?
První várku masa jsme usušili v roce 2015 podle internetového receptu, který jsme si upravili. Z kilového kusu jsme získali 300 gramů sušeného masa, které jsme rozdali po známých, a všechny ohromilo. Po půl roce jsme opět vyzkoušeli další sušení, tentokrát i z dalších druhů mas. Prvně jsme představili náš produkt veřejnosti na Restaurant Day ve Vratislavicích a slavili jsme úspěch. Ohromně nás to namotivovalo.

Co se dělo dál?
Začali jsme se tedy aktivně zajímat o podrobnosti, povinné náležitosti a rozmýšleli, zda opravdu s výrobou začneme, ve mně se začátek „sušeného podnikání“ dlouho kombinoval s myšlenkou otevření sdílené kuchyně a food inkubátoru v Liberci, kde bychom současně měli i výrobničku, tento nápad jsem ale nakonec díky vysokým investičním nákladům zavrhla, ale kdo ví, co přinese budoucnost.

Z jakého důvodu jste zrovna usadili v Českém Dubu?
Ve spolupráci s Veterinární správou pro Liberecký kraj jsme sháněli prostory, kde bychom mohli výrobnu mít, ale prostory v Liberci byly pro nás příliš velké a nákladné. Nakonec jsme dostali tip na toto řeznictví v Českém Dubu, které provozoval dlouhou dobu pan mistr řezník – pan Růta, který se chystal do důchodu. V Českém Dubu se jedná o jediné specializované řeznictví, navíc situované přímo na náměstí. Přišlo nám škoda, aby taková prodejna skončila, maso oba dva milujeme a práce s ním nás baví, takže jsme se nadchli pro myšlenku kombinace čerstvého a sušeného.

Jaké produkty nabízíte?
V řeznictví máme klasický sortiment výsekového masa a drobů – hovězího, vepřového, selecího a drůbežího. Jsme opravdu řeznictví malé, ale snažíme se nabídnout co nejširší portfolio, bouráme si sami vepřové půlky a hovězí čtvrtě. Z uzenin máme klobásy, salámy a kvalitní šunky, kvalitní uzenky a špekáčky, zabijačkové výrobky a suché salámy. Nabízíme také uzené či naložené kýty a plece na rožeň (jak selecí, tak vepřové). Velice oblíbené jsou u nás české pršuty.

Máte ve vašem sortimentu i jiné produkty než maso?
Momentálně rozšiřujeme naši nabídku o speciální zavařeniny jako rilletes, vepřovky a paštiky. Ke grilovaným masům máme také několik druhů pest a chutney. No a nově u nás zákazníci koupí samozřejmě i naše sušené maso na váhu či v balíčkách po 25 nebo 50 g.

Odkud maso berete?
Maso používáme výhradně české, co se týká hovězího, bereme ho od regionálních malochovatelů.

Říká se, že není maso jako maso. Jak u vás dbáte na kvalitu?
Základ je v dobrých dodavatelích, koukáme na to, abychom dostali vždy zdravé, mladé a prostě dobré maso. Velká výhoda je v tom, že si jej sami bouráme, takže jej upravíme, jak potřebujeme, a jak zákazníci chtějí. O správném skladování a čistotě nemluvě.

V čem jsou vaše sušená masa specifická?
Sušených mas existuje mnoho druhů, my o sobě říkáme, že nejsme Jerky ani Biltong, ale děláme to po svém. Celý technologický postup jsme si totiž vypiplali sami a myslím, že u nás najdou zákazníci hodně netradiční příchutě, marinády si vlastnoručně mícháme z mnoha ingrediencí a ničím je nešidíme. Žádné prášky, žádné náhražky a kvalitní české maso. Takhle nám to dává smysl.

Vyzrálá roštěná.Co byste doporučila zákazníkovi, abyste ho navnadila?
Určitě náš největší trhák. Tím je vepřové na citronech a kráva ala jerky. Co se týká čerstvého masa, snažíme se nabízet a propagovat méně známé druhy masa a steakové maso.

Kde čerpáte inspiraci na recepty?
Jsme gastronomičtí nadšenci a k jídlu máme celkově blízko, inspiraci na marinády čerpáme například v běžných receptech. Již si pohráváme s nápadem sušeného masa na způsob svíčkové omáčky, ale zatím na to nedošlo. (smích)

Jaký máte názor na akce podobné Tatrhům?
Akce jakou jsou Tatrhy jsou skvělou příležitostí pro každého, kdo se chce pochlubit svou tvorbou či výrobou, a třeba i pro začínající podnikatele. Právě účast na Tatrzích nám ukázala, zda je o produkt vůbec zájem a získali jsme zpětnou vazbu. Stejně tak fandíme akci Restaurant Day a jim podobným. Pokaždé nás účast na těchto akcích nabije energií. (úsměv)

Jak to máte s distribucí? Dovážíte zákazníkům?
Naše sušené maso budeme distribuovat maloobchodům a regionálkám po celé ČR. Upřímně doufáme i ve vývoz do zahraničí. Co se týká čerstvého masa a uzeniny, zatím zavážíme pouze známým a kamarádům, ale plánujeme dělat závozy do Liberce, Jablonce a okolí. Momentálně chystáme již zmíněné rodinné balíčky a připravujeme e-shop.

Používáte k propagaci sociální sítě?
Snažíme se, ale bez mučení přiznáváme, že na nějakou strategickou a pravidelnou propagaci není čas. Jsme na Facebooku  a Instagramu.

Autor: Jiří Louda

10.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 20 450 Kč Ostatní odborní pracovníci v administrativě a správě organizace REFERENT/KA odboru humanitního. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20450 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Tajemník Magistrátu města Jablonec nad Nisou vyhlašuje výběrové řízení na pozici, REFERENT/KA ODBORU HUMANITNÍHO (sociální pracovník - agenda SPOD), 11. platová třída, Kvalifikační předpoklady: vysokoškolské vzdělání odpovídající požadavkům zákona č. 108/2006 Sb.; orientační znalost legislativy na úseku sociálně právní ochrany dětí; zkušenosti z obdobné pozice výhodou; absolvování zkoušek odborné způsobilosti výhodou; organizační, komunikační schopnosti, aktivní přístup k řešení problémů; pracovní flexibilita, schopnost samostatné tvůrčí práce, koncepční myšlení, odolnost vůči stresu; schopnost pružně rozhodovat a přijímat za svá rozhodnutí odpovědnost; časová flexibilita (práce i mimo stanovenou pracovní dobu); uživatelská znalost práce s PC (Word, Excel, internet); řidičský průkaz skupiny B, Popis vykonávané práce: pracovník zajišťuje plnění úkolů svěřených Radou města Jablonec nad Nisou odboru humanitnímu dle pracovní náplně určené vedoucím odboru a tajemníkem magistrátu města. Zejména jde o úkoly na úseku sociálně-právní ochrany dětí dle příslušné legislativy (zejména zákon o sociálně-právní ochraně dětí, občanský zákoník, trestní zákon) na úseku práce s dětmi a jejich rodinami; dále pak kolizní opatrovnictví při zastupování nezletilých dětí, preventivní a poradenská činnost, spolupráce se soudy, orgány činnými v trestním řízení, ústavními zařízeními, školami, neziskovými organizacemi a dalšími institucemi, které se na výkonu SPOD podílejí., Pracovní poměr: na dobu neurčitou s nástupem ihned k 1.1 2019 nebo dle vzájemné dohody, Hrubá mzda od 20 450 Kč + zvláštní příplatek 1.000,-- Kč., Přihlášky do 6. listopadu 2018 do 12 hod., Úplné znění inzerátu vč. dalších pokynů najdete na www.mestojablonec.cz, Magistrát, Volná místa.. Pracoviště: Statutární město jablonec nad nisou - magistrát města, Mírové náměstí, č.p. 3100, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Zdeňka Krausová, +420 483 357 172. Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 20 000 Kč Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená Obsluha obráběcích strojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Obsluha obráběcích strojů. Pracoviště: Teneo 3000 s.r.o., Hlavní, č.p. 986, 468 51 Smržovka. Informace: Malý, +420 776 227 545. Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 500 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Dokončovací a kontrola plastových výrobků. Práce na 3 měsíce. Praxe není nutná., Hlásit se osobně - Třída 1. máje 97/25 nebo e-mailem: sorbanna@email.cz. Pracoviště: Justone s.r.o. - megatech industries jablonec s.r.o., Na Hutích, č.p. 1972, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Nataliia Danylych, +420 606 607 688. Obchod - Obchod Obchodní zástupce 30 000 Kč Obchodní zástupci Obchodní zástupce/GLO Ambasador. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 60000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBCHODNÍ ZÁSTUPCE/GLO AMBASADOR, Požadujeme ŘP sk. B, práce je vykonávaná v terénu. Náplní práce je budování nové značky na trhu, představení nového produktu konečnému spotřebiteli a udržování kontaktu., Zaměstnanecké výhody: stravenky, příspěvek na dopravu, Kontakt emailem nebo telefonicky v době 9-17 hod.. Pracoviště: Adecco spol.s r.o. - pracoviště 002, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Lenka Píšová, +420 734 444 939.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Běžecký závod Ještědský půlmaraton KTRC se uskutečnil 21. října v Liberci.
36

FOTO: Sportem ku zdraví! Ještěd hostil půlmaraton

Ilustrační foto

Policie pátrala po jedenáctileté dívce, našla se v neděli dopoledne

FOTO: Monkey Business předvedli svou show v jabloneckém Eurocentru

Jablonec n. Nisou - Pop-funková kapela Monkey Business odehrála 20. října v jabloneckém Eurocentru koncert v rámci Maximum Power Tour 2018. Podívejte se na fotografie.

FOTO: Pěveckou soutěž v Jablonci ovládla Veronika Daniová

Jablonec n. Nisou - V Městském divadle v Jablonci proběhla tradiční pěvecká soutěž.

Motocyklista předjížděl na plné čáře. Skončil v nemocnici

Jablonec n. N. – Ve čtvrtek odpoledne krátce před třináctou hodinou se stala dopravní nehoda v Jablonci v prostoru křižovatky ulic Pražská a Dlouhá.

Návštěvníci už mohou obdivovat rysata ve výběhu

Liberec – V liberecké zoologické zahradě se narodila další rysata. Na svět přišla už na konci srpna, kvůli klidu, ale byl výběh po několik týdnů zakrytý.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT