V něm musí tři zástupci žáků, kteří své oblíbené pedagogy do ankety navrhovali, nominaci před porotou obhájit. O postup do semifinále bude usilovat celkem sedm škol. Jedna z kraje Královéhradeckého a po třech z krajů Ústeckého a Libereckého. Z kandidátů nominovaných v Libereckém kraji porota zároveň vybere Libereckého Ámose 2014. Může to být Jitka Knížková ze ZŠ Šumava v Jablonci nad Nisou, Jana Mašková ze ZŠ Dubá nebo Pavel Štryncl z Gymnázia Frýdlant.

Regionální kola jsou zároveň příležitostí ocenit všechny nominované. „Určitě si to zaslouží, vždyť už vyhráli u svých žáků. A to je asi výhra nejdůležitější," říká ředitel ankety Slávek Hrzal.

Vítěz jede do Prahy

Po skončení všech regionálních kol se jejich vítězové sejdou 6. března na semifinále v Praze. Finále a korunovace Zlatého Ámose 2014 letos vyjde přesně na 28. března, tedy na Den učitelů.

Finále je veřejné a koná se od 14 hodin v pražském hotelu Olšanka. Pořadatelé ankety Zlatý Ámos zároveň zvou všechny pedagogy na tradiční oslavu jejich svátku, na Kantorský bál. Ten se koná v sobotu 29. března od 19 hodin v Národním domě na Smíchově.

Jablonecko už republikového Zlatého Ámose mělo ve 12. ročníku. Stal se jím v roce 2005 Luboš Blahout z jabloneckého Gymnázia a sportovního gymnázia Dr. Randy.