Osmnáct z nich najde příjemné zázemí ve zcela novém objektu, který vyroste v jablonecké ulici Erbenova na pozemku ve vlastnictví kraje. Dalších šest pak v bytech, které budou pronajaty pro nově vzniklou službu chráněného bydlení pro osoby se střední mírou podpory.

„Připomínám, že vizí takového zařízení je transformovat celou pobytovou sociální službu a umožnit uživatelům žít život v běžných podmínkách bez náznaků ústavního prostředí," říká Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro resort sociálních věcí.

Budova, kde jsou v současné době klientky ubytovány, byla postavena již v roce 1910 a neprošla prakticky žádnou větší modernizací. Objekt je sice udržován, nicméně s ohledem na potřebu respektování zákonných požadavků na ubytovací službu jej za tímto účelem není možné nadále užívat.

V tomto momentě ale zatím nelze říci, kdy se objekt v Erbenově ulici začne stavět, protože dosud není schválen ani investiční záměr. Až po jeho schválení bude vypracován samotný projekt. „A až z něj se potom dozvíme, kolik podlaží bude mít dům a další podrobnosti. Nový domov by měl stát nejpozději do roku 2020," doplnila Markéta Dědková z tiskového oddělení kraje.

Transformace pobytových služeb je financována prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.

Rada kraje na svém zasedání 1. prosince schválila Transformační plán, který popisuje výchozí stav podpory pro uživatele pobytového zařízení ústavního typu a navrhuje nové zajištění služeb právě v komunitě jabloneckého Domova a Centra denních služeb.

Pokračování transformace pobytových služeb se bude týkat Domova Sluneční dvůr Jestřebí, Domova a centra denních služeb Jablonec nad Nisou a domova Aposs Nová Ves. Nové objekty by měly být postaveny výhradně z evropských dotací. Z krajského rozpočtu by na ně nemělo jít nic.