Kvůli uzavřené frekventované ulici Budovatelů, kde roste dešťová kanalizace a opravují se inženýrské sítě, trpí dopravními problémy zbytek města. Projet automobilem nad jabloneckou radnicí chce pořádnou porci trpělivosti a lehkou nohu na spojce.

Ilustrační foto
V Hamrech hoří boj o teplo. Radnice se obává o spolehlivé zajištění dodávek

Řidiče směřující od centra na Liberec, ale i na okrajové části Jablonce, totiž každodenně brzdí kolony na křižovatce ulic Smetanova, Kamenná, Hasičská a Mírové náměstí. „Jezdíme tady denně ráno a odpoledne. Pracujeme v centru a do práce musíme jezdit služebním vozem. Projet kolem radnice od Smetanovy ulice je o spojku,“ popsal 45letý Jiří z Jablonce. Podobné pocity zažívají další řidiči projíždějící Smetanovou, ale i Kamennou ulicí. Vjet z vedlejších silnic na hlavní tu trvá i dlouhé minuty.

Rozsvítí se odpoledne

Za zvýšením dopravního ruchu na zmíněné křižovatce může uzavírka důležitého uzlu, totiž uzavření ulic Poštovní a Budovatelů. „V souvislosti s těmito uzavírkami, které komplikují dopravu, bylo rozhodnuto osadit křižovatku nad radnicí semafory, jež budou spuštěné v době odpolední dopravní špičky od 14 do 17 hodin každý den kromě víkendů,“ informoval vedoucí oddělení investiční výstavby jabloneckého magistrátu Pavel Sluka.

Dopravní odborníci magistrátu budou provoz semaforů vyhodnocovat. „V případě nutnosti spustíme světla i v ranní špičce,“ doplnil Sluka. Dopravní opatření jsou vázána na dokončení stavebních prací v oblasti Anenského náměstí, a to s předpokladem do 15. listopadu.

Výstava v Jabloneckém muzeu.
V Jablonci plánují bižuterní čtvrť. Komplex by propojil Eurocentrum a muzeum

„V současné době je uzavřená horní část ulice Poštovní u městského divadla, vjezd do ulice je mimo zmíněný úsek stavby možný odspodu z ulice Budovatelů,“ poznamenala mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Doprava je omezena rovněž na Anenském náměstí, není možný průjezd na okružní křižovatku U Zeleného stromu, z ulice Kostelní může do ulice Soukenné vjet pouze dopravní obsluha a vozy se zvláštním povolením.

Uzavřená tepna

Zdržení zažívají řidiči i na přímé objízdné trase uzavřené ulice Budovatelů a Anenského náměstí. Silnice v ulici U Nisy kapacitně nestačí a i tady se na výjezdu přes tramvajové koleje směrem na Liberec tvoří kolony dlouhé i stovky metrů. „Projet v těchto dnech Jabloncem je doslova noční můra. Nedej bože, když si potřebujete zajet přímo do centra,“ popsal další z řidičů, který objízdné trasy po městě absolvuje denně.

Do konce října

Soubor staveb, který zahrnuje i vybudování první části druhé etapy dešťové kanalizace, zabírá prostor od křižovatky ulic Budovatelů, Soukenná a Kostelní. „Tedy od hotelu Merkur po kruhovou křižovatku U Zeleného stromu. Termín dokončení je do konce října letošního roku,“ doplnil náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček.