Díla známých umělců za zlomek ceny budou už tuto sobotu k mání na aukci Nadace Euronisa v Oblastní galerii v Liberci. Dražit se tu bude 180 děl od více než 120 autorů. Výtěžek aukce bude už tradičně rozdělen mezi potřebné organizace, které působí v sociální oblasti.

„Autoři je věnovali zdarma a dovolili nám ponížit jejich vyvolávací ceny se záměrem zvýšit atraktivitu samotné dražby,“ vysvětlil ředitel Nadace Euronisa Petr Dušák. Řada děl se začíná dražit už od 400 korun.

Jak se draží díla mistrů

Dražby se může zúčastnit každý, kdo má zájem. Vstup na aukci je 50 korun, což je zároveň i minimální benefiční příspěvek. „U vchodu zaplatíte příspěvek a zapůjčíte si na své jméno i dražební číslo. Tím můžete přihazovat a zároveň se jím pak prokážete při placení vydraženého díla,“ popsal ředitel nadace „pravidla hry“.

Liberecký kraj přispěl do nemocnice v Jablonci na zdravotnické vybavení.
Jablonecká nemocnice pořídila novou sanitku a další zdravotnické přístroje

Že jde především o příjemné odpoledne, potvrzují i loňské ročníky aukcí. „Lidé se přihazováním na díla baví a mají radost, když se dílo povede v souboji někomu získat. Fandí, baví se a přitom vědí, že ještě pomáhají něčemu dobrému,“ popsala atmosféru jedna z loňských účastnic aukce Zuzana Hradišťská.

Vyvolávací ceny přitom nehrají roli. Někdy se dílo známého výtvarníka podaří zájemci získat za dva tisíce. Jindy se v lidech probudí zdravé soupeření, díky kterému cena několikanásobně vyskočí nahoru. „Takhle to bylo třeba loni u obrázku Vlčí máky Nataši Kalouskové, který se začal dražit za pět stovek a nakonec se prodal za 9 800,“ popsal Dušák. Díla bude i letos dražit osvědčený licitátor Pavel Vursta.

Od Anderleho po Zábranského

Do letošního ročníku věnovala svá díla celá řada známých a slavných výtvarníků. Jiří Anderle, Michail Ščigol, Václav Plechatý, Josef Velčovský nebo Petr Ptáček. V dražbě se objeví i díla nežijících výtvarníků, například Vladimíra Komárka nebo fotografa Ladislava Postupy.

Běžecký závod Boboběh v Bedřichově.
FOTO: Horský běh v Bedřichově ukázal závodníkům krásy Jizerských hor

Znalci a milovníci skla se pak mohou utkat o díla světoznámých sklářů, jakými jsou třeba Zdeněk Lhotský nebo Jiří Pačinek. Jejich díla se ve světě prodávají za vysoké sumy, stejně jako třeba obrazy mladého slovenského výtvarníka Pasty Onera, která evokují díla slavného Andyho Warhola. „Onerovy obrazy se prodávají za statisíce a dražila se mimochodem i v slavné aukční síni Sotheby's,“ prozradil Dušák. „Jsem nesmírně rád, že se nám jeho dílo podařilo do dražby získat,“ dodal. Sám je přesvědčen, že největší zájem by mohl být o sošku od uměleckého kováře Libora Hurdy s názvem Prognostik. „O jeho díla je nesmírný zájem třeba ve Skandinávii,“ podotkl Dušák.

Návštěvníky aukce by ale mohl oslovit i obraz semilského výtvarníka Jiřího Salaby s názvem Léto za oknem, které malíř vytvořil speciálně pro Nadaci Euronisu. Stejně jako 83letý Václav Zábranský, který pro nadaci namaloval obraz s názvem Růžový sníh už jsem dlouho neviděl. Ten je s vyvolávací cenou 40 tisíc korun také nejdražším dílem letošní aukce. Kompletní informace o dražených dílech i jejich autorech můžete najít na stránkách nadace Euronisa v sekci Aukce.

Díla vynesla půl milionu

Loni se podařilo v aukci získat přes 520 tisíc korun. „Zvláštní bylo, že přímo při dražbě nebyl příliš velký zájem o díla sklářských výtvarníků, ale znalci si je koupili hned další dny, přestože se po aukci prodávají už za skutečné ceny,“ připomněl ředitel nadace.

Ilustrační fotografie.
Tma se stává ohroženým druhem. Upozorňuje na to i Jizerská oblast tmavé oblohy

Benefiční aukce Nadace Euronisa se pořádá od roku 1997. Od té doby vynesla více než 15 miliónů korun. Výtěžek je na základě žádostí, které posuzuje správní rada nadace, přidělována neziskovým organizacím, které působí v sociální oblasti. „Loni jsme podpořili třeba organizaci Amelie, která pomáhá lidem s onkologickým onemocněním, nebo Focus Semily nebo rodinné centrum Knoflík v Liberci, které sdružuje rodiny a seniory,“ vysvětlil Dušák.

Samotná nadace vznikla v roce 1995 z popudu Jednoty bratrské, která začala podporovat jednu z prvních neziskovek u nás – Diakonii Beránek. Součástí aktivit Nadace Euronisa je i sbírka Pozvedněte slabé, jejímž patronem je herec Jiří Lábus.