Provozovatel CZT podle radnice v současných dnech nedokáže připravit dostatečně teplou vodu. „V posledních dnech nám teče hlavně večer voda o teplotě nějakých 32 stupňů,“ přiblížil starosta Velkých Hamrů Jaroslav Najman.

Naopak firma Golem, jež CZT provozuje, tvrdí, že je na zimu připravena. „Máme připraveny kotle o výkonu 4,5 megawattu, což bohatě stačí,“ reagoval jednatel firmy Petr Štrojsa. Podle člena představenstva a právníka společnosti Václava Musílka probíhala ve dvou dnech odstávka dodávek teplé vody.

Radnice si před zimním obdobím nechala zpracovat předběžnou zprávu Vytápění objektů ve městě Velké Hamry ze systému CZT, která hledá odpovědi na to, zda výkony kotelny budou stačit na vytopení všech objektů. Podle znalce nebudou. Ve zprávě stojí, že v kotelně jsou uhelný kotel 2,4 MWt a dva biomasové kotle 0,5 MWt. „Provoz uhelného kotle je ale z hlediska emisí znečišťujících látek zcela nepřípustný,“ doplnil autor zprávy Vladimír Vlk.

V řemeslné pekárně Lukáše Maška ve Velkých Hamrech se vše dělá ručně. Zaměstnankyně právě balí buchty.
Ve Velkých Hamrech je nová řemeslná pekárna. Peče se zde postaru, bez kompromisů

Musílek však oponoval, že kotel je připraven na topení štěpkou. Do soustavy CZT je podle zástupců společnosti Golem dodávána ještě tepelná energie ze tří kontejnerových kotelen na topné oleje o celkovém výkonu 1,5 MW. Podle zprávy pro město ale vzhledem k jejich technickému stavu mohou dodávat jen třetinu výkonu.

Firma Golem osadila kotelnu dvěma novými kotli na dřevní štěpku, ty ale podle důvěryhodného zdroje nedisponují řídícími jednotkami, tedy netopí. Řídící jednotky nemá údajně proto, že za ně dodavatelská firma nedostala zaplaceno. Že není vše v pořádku, potvrdil i jednatel dodavatelské společnosti S WHG Lukáš Sovák. „K této věci vám po poradě s právníkem nic nepovím,“ sdělil.

Už v červnu přitom zdejší zastupitelé řešili nabídku firmy S WHG na odkup pohledávky ve výši skoro sedmi milionů korun, kterou má vůči společnosti Golem Velké Hamry za dodání kotlů na biomasu. A další nabídku na odkup pohledávky od firmy Morazo za dodání energetické biomasy za více než sedm milionů korun. Zastupitelé odkup odmítli. „Už jsme podali trestní oznámení a uvažujeme o návrhu podání insolvence na firmu Golem,“ sdělil jednatel firmy Morazo Roman Procházka.

Z paluby vrtulníků policisté v pondělí dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu na Jablonecku.
Lidi na Železnobrodsku strašil policejní vrtulník. Báli se, že hledají zločince

Firma Golem za dřevní štěpku nezaplatila údajně proto, že materiál byl nekvalitní a dodavatelská smlouva značně nevýhodná. „Zřejmě podá trestní oznámení i Golem. Pan Procházka po ní chce nesmyslné sumy, jedná až na hraně vyděračství,“ popsal Štrojsa. Morazo si má zbytky štěpky odvézt a Golem chce smlouvu vypovědět.

„Všichni jsme vyděrači, když chceme zaplatit. Zajímavé je, že štěpku, kterou jsme do Golemu navezli, už mají skoro ztopenou,“ dodal Procházka.

Problém mezi městem a provozovatelem CZT se táhne již řadu let, uplynulou zimu si lidé ze zdejšího sídliště stěžovali, že měli v bytech kolem 16 stupňů Celsia. Radnice připravila projekt na plynofikaci, stavební řízení ale stále připomínkují zástupci firmy Golem. „Rozhodnout bude muset státní Energetický regulační úřad, kde máme příští týden schůzku,“ doplnil starosta Jaroslav Najman.