Ve středu 25. listopadu byl slavnostně otevřen po generální opravě most v Jánské ulici. Již v roce 2012 došlo kvůli stavu mostu, kdy byl jeho stavební stav ohodnocen jako velmi špatný, ke snížení tonáže ze 14 na jednu tunu. „Letos došlo k jeho opravě za 1,1 milionu korun," sdělila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Původní předpoklad byl, že oprava mostu v Jánské ulici vyjde na 900 tisíc korun. „Po odkrytí konstrukčních vrstev se ukázalo, že současný stav mostu je horší a oprava si vyžádala o 200 tisíc korun více," vysvětlil rozdíl náměstek primátora Miloš Vele.

„Dlouhodobým zatékáním do nosné konstrukce došlo k rychlé degradaci železobetonové konstrukce a v krajních oblastech mostu se vytvořily kaverny. Stabilita mostu byla vážně ohrožena," dodal Martin Černý z oddělení správy komunikací jabloneckého magistrátu, který měl opravu mostu na starosti.

Stavbaři mimo jiné vyztužili železobetonové trámy, přespárovali opěry a přezdili rozpadlé části spodní stavby. Most dostal novou izolaci, nový povrch, chodníky i římsy. Naštěstí nebylo kvůli stavbě nutné překládat kabely inženýrských sítí.

Most v Jánské ulici pochází z roku 1924, je 6,8 m dlouhý, 8,1 m široký a vede 2,45 metrů nad hladinou řeky Nisy.

Magistrát se musí starat o 53 mostů a 84 propustků. „Stav mostů v Jablonci obecně nebyl dobrý a bylo potřeba sestavit plán oprav podle dopravního využití a důležitosti jednotlivých mostních objektů," připomněl Vele.

Od roku 2011 se podařilo opravit 14 mostů a 24 propustků. „V roce 2012 jsme otevřeli strategický most v Kamenné ulici, o rok později se rekonstrukce dočkal most na Paseckém náměstí. V roce 2014 přišly na řadu lávky pro pěší Palackého a Želivského a letos jsme provedli tři velké mostní opravy most v Luční ulici, most nad železnicí ve staré Pražské a most v Jánské ulici," přiblížil Miloš Vele.

V opravách mostů bude jablonecká radnice pokračovat, příští rok se opravy dočká propustek v Zeleném údolí, v plánu je také most na Tyršově stezce v Kokoníně nebo most v Lidické ulici.