„Zájem o aplikaci očkovacích vakcín v posledních týdnech slábne. Důvodem je, že velká část populace je již proočkovaná, částečně i to, že lidé nyní čekají s registrací, aby jim aplikace 2. dávky nevyšla na termín dovolené. Proto není nutné, abychom k očkování využívali prostor sportovní haly. Chceme, aby nejpozději od září opět sloužila sportovcům,“ vysvětlil náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

Jeho slova podporuje i statistika očkování v jabloneckém centru. „V týdnu od 21. června budeme první dávky aplikovat pouze od pondělí do středy. V dalších týdnech již počítáme pouze s jedním dnem v týdnu. V případě nárůstu počtu nových zájemců provozní dobu rozšíříme. Podávání druhých dávek však bude pokračovat od pondělí do pátku,“ popsal ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček.

Ilustrační foto.
Rozhodnuto. Z Jablonce zmizí poslední kasina

Odklad očkování není vhodný. „Pokud budou naši spoluobčané registraci a rezervaci pro první dávku očkování odkládat, budou mít v červenci a srpnu velmi omezený výběr termínů. Také bych chtěl veřejnost informovat, že v našem centru nyní aplikujeme výhradně vakcínu Pfizer/BioNtech, která je bezpečná a nemá žádná omezení – například věkem a podobně,“ vyzval Němeček. Dá se přitom předpokládat, že se na podzim počty nemocných covid-19 opět navýší. „Úplně se tomu nevyhneme, ale počty mohou být výrazně nižší a průběh onemocnění méně závažný, pokud bude populace co nejvíce proočkována.“

Ti, kdo se nechají očkovat, chrání nejen sebe, ale i své blízké. „Zejména seniory a chronicky nemocné, u kterých může mít toto onemocnění velmi vážný průběh. Jen pro představu – od loňského října bylo v naší nemocnici hospitalizováno přes dva tisíce pacientů s covid-19, více než tři sta z nich zemřelo,“ doplnil Vít Němeček.