Velké haló způsobila na prahu končícího týdne uzavírka okružní křižovatky U Zeleného stromu v centru Jablonce. Právě kvůli úpravě zeleně ve středním prstenci a okolí. „Nechápu, proč to dělají teď. Podle mě se stejně v těchhle vedrech nedá nic sázet,“ ukazuje 53letý Pavel do středu křižovatky.

V těchto dnech je centrální část objezdu pustá a prázdná, středové kolo je plné štěrku. Bude se tu pracovat ještě jednou, na podzim. „V první fázi došlo k odstranění stávajících keřů, stromů a kompletní výměně zeminy v prstenci kruhové křižovatky. Vzhledem k aktuálním klimatickým podmínkám se nové stromy, keře a trvalky budou vysazovat až s příchodem podzimu,“ upřesnila Štěpánka Gaislerová z oddělení správy veřejné zeleně magistrátu.

Fireshow Jbc.
Umělci zakotví u jablonecké přehrady. Festival vyvrcholí ohnivou show

Křižovatku bude zdobit 13 okrasných třešní, tři budou přímo v prstenci a deset stromů poroste podél ulice 5. května. Stejné stromy kvetou každoročně i na dalším kruhovém objezdu v Mostecké ulici. Kromě zeleně dočasně zmizel z kruhové křižovatky i znak města, jehož stav vyžaduje opravu.

Vysoký prstenec v kruhové křižovatce navýšený zelení však řidiči kritizují. „Zeleň uprostřed nejrušnější křižovatky ve městě mi trochu nedává smysl. Hlavně z hlediska bezpečnosti a přehlednosti na této křižovatce,“ sdělil magistrátu třeba Jaroslav Sof. „Tak ještě před deseti lety se to takto dělalo, aby auta nejezdila rovně. Teď se od toho opustilo, stačilo několik nehod, a pracně se to předělává zpět. Jako třeba v Kunraticích,“ dodal náměstek primátora Lukáš Pleticha.

Areál bývalého podniku Exatherm.
Rtuť v centru Železného Brodu není. Měření dopadla dobře

Kompletní práce na kruhové křižovatce vyjdou na skoro 800 tisíc korun, celkově dá ale letos město na úpravy parků a zeleně skoro čtyři miliony. V parku na rohu ulic Palackého a Dvořákova zůstala z původních dřevin jen nová Lípa republiky. „Zeleň v parku bude kompletně vyměněná, nový bude i mobiliář,“ popsala Štěpánka Gaislerová.

Park v okolí Městského divadla v Poštovní ulici by měla od 28. října letošního roku zdobit lípa vysazená u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Do té doby odborníci v parku ošetří stávající stromy, z velké části obnoví keře a vysadí nové záhony trvalek. „Vysazeny budou také nové stromy, které nahradí dva jehličnany rostoucí v ploše pod budou divadla a jednu z lip rostoucí poblíž vstupu do budovy Technické univerzity Liberec,“ dodala Gaislerová. Pokud klimatické podmínky dovolí, počítá se letos ještě s úpravou parku v ulici Pod Baštou.

Hlasování pro Ženu regionu Libereckého kraje je v polovině.
Jsou mezi námi a my o nich nevíme. Ženy, které se nebojí

OPRAVILI I FONTÁNU

Po několika letech marné snahy o získání peněz z dotací Operačního programu životní prostředí se dočkal i Tanvald. A tak letos prošly revitalizací rovnou tři parky: u kruhového objezdu, u fontány a u památníku T.G.M. Radnice nechala opravit i původní fontánu, což přišlo na více než milion korun.

Parky čekají ještě na dodání laviček a košů, protože dodavatelská firma se spletla a zaslala špatné typy. I tak si lidé na úplný zážitek z nových parků ještě počkají. „Parky budou ještě hezčí na jaře, kdy obrazí keře a stromy a vyroste nový trávník,“ připomněl starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek. Celkem přišla kompletní revitalizace parků podle projektu městskou kasu na 2,65 milionu, dotace činila skoro tři čtvrtě milionu.

Prodejní a prezentační výstava Křehká krása 2016, jejíž 5. ročník začal ve čtvrtek v Jablonci, představí poslední kolekce 45 vystavovatelů a nabídne návštěvníkům sklářské a bižuterní zboží. Nechybí módní přehlídka Made in Jablonec 2016.
Jablonecké Eurocentrum přivítá už sedmý díl velké čtyřdenní výstavy skla