Nejnižší naměřená teplota ve středu ráno přinesla zatím nejsilnější mráz letošní zimy, když na Rokytské slati na Šumavě naměřili -29 °C. Jednalo se spíše o lokální anomálii, na většině území teploty neklesly pod -10 °C. V jiných zimách bychom o nijak studeném ránu nehovořili, v české kotlině se v zimních měsících v minulosti teploty běžně dostávaly k -20 °C i v běžných lokalitách, včetně městských. Ale letos je na tuhé mrazy zima skoupá, a tak i tento relativně milosrdný mráz stojí za pozornost.

K tradičně nejstudenějším místům na severu Čech patří nejvýše položená osada Jizerka na Jablonecku. Tam meteorologové naměřili minus 21 stupňů. Ohromnou radost z toho mělo osazenstvo Chary Jizerka. Kuchař Jan Kopp s Evou Suchomelovou neodolali a šli se do mrazivého čerstvého prašanu otužovat…

Dosti mrazivá, ale stále ne nijak extrémně, budou i další rána až do konce týdne. Noční teploty tedy v nižších polohách většinou půjdou pod 5°C, lokálně může být i -10 °C, mrazové kotliny v horách budou opět ještě o dost studenější. K překonání minimálních teplotních rekordů ale nedochází a skoro jistě ani nedojde, k tomu je pořád ještě opravdu hodně daleko. Třeba teplotní rekord pro 4. únor v centru Prahy (které je tradičně nejteplejší) pochází z roku 1830 a má hodnotu -24,6 °C.