„Dosud se dalo platit jen mincemi v automatech, nově budou možné i bezhotovostní platby," sdělila mluvčí radnice Jana Kodymová.

„Od změny způsobu platby parkování si vedení města kromě výhod pro řidiče slibuje i nižší výdaje za provoz parkovacích automatů, jednoduchou kontrolu i zefektivnění výběru peněz za parkovné," uvedla Kodymová.

Liberec má 2231 parkovacích míst

Stotisícový Liberec má 2231 placených parkovacích míst, z toho 873 jsou rezidentská a abonentní. Roční tržby z městských parkovišť včetně předplacených karet jsou kolem 17,5 milionu korun. Průměrná obsazenost parkovišť dosahuje necelých 57 procent. Za hodinu se platí podle typu zóny od pěti do 40 korun.

Bezhotovostně mohou za parkování ode dneška platit držitelé platebních karet, a to prostřednictvím virtuálního portálu www.parking.liberec.cz. K portálu se připojí přes mobilní telefon, tablet nebo počítač. Každý uživatel může v systému na sebe přihlásit až tři registrační značky a stejný počet platebních karet.

„Motoristé, kteří se do systému jednou zaregistrují a založí si v něm účet, nebudou muset například už nikdy zadávat místo parkování. To za ně provede GPS v jejich telefonu automaticky," uvedl náměstek pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (ANO). Potvrzení o zaplacení parkovného pošle systém na zadanou emailovou adresu. Práce s portálem je podle Kodymové podobná obsluze internetbankingu, návod najdou řidiči na všech parkovištích.

Prodloužení na dálku

Výhodou nového systému také je, že motoristé budou moci prodloužit na dálku dobu parkování. Dosud byla nutná fyzická přítomnost na parkovišti. „Vyhnou se tak zbytečnému stresu z nezaplaceného parkování a hrozbě pokuty," dodala mluvčí. Cena za bezhotovostní úhradu bude stejná jako při placení na místě mincemi. Motorista navíc zaplatí jen poplatek, jaký běžně hradí své bance za odeslání příkazu přes internetové bankovnictví.