Jezdit budou jak v samotném krajském městě, tak i v regionu. Jedná se o nadstandardně vybavené nízkopodlažní vozy, které zabezpečí vysoký komfort cestujících, včetně lidí s omezenou pohyblivostí nebo s kočárky. „Všechny autobusy jsou nízkopodlažní a klimatizované,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták.

„Vybavení všech nových autobusů je co se týče užitné hodnoty a komfortu cestujících v tom nejvyšším možném provedení, jež výrobce nabízí. Současně se jedná o vozy, které by měly v dalších obdobích snížit náklad na provoz a údržbu a být dlouhodobou a stabilní součástí autobusové flotily ČSAD Liberec,“ doplnil Martin Bobek z vedení společnosti.

Ilustrační foto.
Liberecký kraj by měl přidat v dopravě, míní účastníci ankety Deníku

Kromě zmíněného nákupu pořídil krajský dopravce také dva nové menší autobusy pro Chrastavsko a Hrádecko. Tyto autobusy nahrazují předchozí dva vozy stejné kategorie z roku 2006. Kvůli bezpečnému průjezdu přes železniční přejezd. „V Andělské Hoře jsou na lince potřeba speciální vozy s vyšší světelnou výškou s minimálními přesahy před přední a za zadní nápravou,“ vysvětlil náměstek Sviták.

„Jsem rád, že se vozový park vnitřního dopravce postupně rozšiřuje,“ doplnil hejtman Martin Půta. Krajský dopravce by měl v budoucnu obsluhovat i Českolipsko. „Zajištění autobusové dopravní obslužnosti pro oblast Českolipska projedná až nové krajské zastupitelstvo. Můj názor zůstává stejný. Nejefektivnější bude, pokud tam bude jezdit právě krajský dopravce,“ zdůraznil Půta.