Říká se jí tisíciletá, a i když je o několik stovek let mladší, působí dojmem vševědoucí staré dámy. Lípa v Tatobitech patří k nejznámějším z památných stromů v Libereckém kraji. Tito letití velikáni lákají stále více turistů i fotografů.

Kdysi, podle dendrologů asi před 650 lety, prý vysadili lípu v Tatobitech dva milenci, Hedvika a Kilián. „Ať nekácí, kdo nezasadil,“ pronesl tehdy Kilián. Od té doby se nikdo strom neodvážil porazit a duše obou milenců jsou prý dodnes ve stromě zaklety. Lípa se ještě mnohokrát stala útočištěm milenců a mnozí Tatobitští prý byli uvnitř monumentálního stromu počati.

Hračka z jiřetínské firrmy Detoa
Zjistěte, jak se vyrábějí a vyráběly dřevěné hračky

Slavnou doslova po celém světě se pak tatobitská lípa stala v roce 2016, kdy postoupila do finále soutěže Evropský strom roku a hlasy jí posílali i lidé od protinožců. Nakonec vybojovala skvělé druhé místo.

a Rašovce  se nachází jeden z nejkrásnějších památných stromů v Libereckém kraji. Javor klen, o obvodu kmene 665 cm ve výšce 130 cm nad zemí, byl vysazen jako strom – strážce u jednoho z největších statků – bývalého hospodářství „U Kotků“. FOTO: IVANA FREZdroj: Deník / Blanka Daníčková

V Libereckém kraji roste celkem 372 památných stromů s různými příběhy. „Dostala jsem darem knihu o památných stromech v kraji, která vyšla v roce 2012, a od té doby je objíždím a fotografuji. Jsou fascinující. Každý je něčím zajímavý a většinou působí monumentálně. Člověk si vždy představuje, čeho všeho byly svědky,“ říká nadšená turistka a fotografka Ivana Freiwilligová.

Automobil značky Dacia Dokker.
Postižené vozí nové auto. Přispělo na něj 37 sponzorů z celého kraje

Lidé se více zajímají také o osudy památných stromů. „V Klostermannově ulici jsem léta chodil kolem krásného buku, který byl památným stromem. Sice rostl namáčknutý mezi domy, ale měl něco do sebe. Před rokem ale dostal při bouřce zásah bleskem a nepřežil, museli ho pokácet,“ líčí Liberečan Roman Petrtýl. Buk lesní červenolistý byl prohlášen za památný v roce 2005 a patřil mezi 24 památných stromů na území Liberce.

Všechny památné stromy v zemi vede na seznamu Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, jejíž zástupci spolurozhodují o tom, jaký strom se do seznamu dostane. „Památné stromy se vyhlašují v rámci správního řízení. Posuzuje se jejich významnost, například stáří, zachovalost a dendrologická hodnota, historický význam či vztah k nějakému významnému datu,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Nadace Preciosa.
Anděl vybírá peníze na pobyt nemocných dvojčat