O vývoji jablka se mohly všechny děti z Jablonecka dozvědět v úterý a ve středu v Mateřské škole Montessori. Na devíti vytvořených pracovištích poznávaly vývoj jablka od semínka až po plod a jeho chuť.

„Cílem této akce, na kterou školka získala grant na Bio potraviny z programu Škola pro udržitelný život, je pochopení vývoje potravin. To, že je to Bio potravina, děti pochopí až v budoucnu,“ uvedla ředitelka Základní školy Montessori Vlasta Hillebrandová.

Dvoudenní akce byla určena pro všechny mateřské a základní školy z celého Jablonecka. „O vývoji jablíčka se přišla poučit za dva dny přibližně stovka žáků,“ doplnila ředitelka s tím, že přijely školy a školky i z okolních obcí.

Od semínka přes strom až k plodu děti poznávaly vývoj jablka i hrušky na devíti stanovištích. „Děti například strouhaly jablíčka nebo používaly pracovní listy jako části stromů,“ vybrala učitelka a zástupkyně ředitele Zdenka Drobníková.

Devátá aktivita je taková, že děti samy na svém těle prožijí vývoj jablka. „To znamená, že se jakoby promění v semínko, semínko klíčí – to prolezou pytlem, kolíčky připnou jablíčka, která nakonec snědí. Pak se vše opakuje,“ zmínila Hillebrandová.

Podle nadšení a křiku se dětem akce velmi líbila. S chutí vyprávěly o tom co musely vytvořit, a jak se seznamovaly s vývojem jablka. „Nejlepší bylo krájet jablíčko a sníst ho,“ řekl klučík v černobílé mikině.