Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou společně s českými a polskými partnery ukončuje úspěšný projekt s názvem Podpora rozvoje regionálních firem na česko-polském příhraničí, který už téměř tři roky rozvíjí podnikání v příhraničí a přeshraniční obchodní výměnu a spolupráci České republiky s Polskem.

K projektu neodmyslitelně patří každodenní činnost ve formě poradenství, informování o příhraničních podnikatelských akcích a aktualitách, spolupráce s velvyslanectvími, ministerstvy, úřady a agenturou CzechTrade ve Varšavě.

„OHK prezentuje informace o hospodářské realitě obou zemí i o pořádaných akcích na webu i v tisku. Samozřejmostí je vyhledávání partnerů a zprostředkování obchodních kontaktů, pomoc jednotlivým podnikatelům, spolupráce s vysokými školami v ČR i Polsku, spolupráce s technologickými centry a spolupráce se speciálními průmyslovými zónami v Polsku," přiblížil Oskar Mužíček, ředitel jablonecké OHK. Projekt podpořil více jak 4000 osob, podnikatelů a živnostníků, v rámci 104 uspořádaných akcí.

Podnikatelé mají možnost využít publikovaných informací a účastnit se akcí zaměřených na přeshraniční výměnu a podporu regionálních výrobců. Díky projektu se podařilo vydat 3 ročníky publikací daňových novel a zákonů, sborník vybraných administrativních dokumentů v česko-polské úřední praxi, česko-polský slovník ekonomických výrazů, pojmů a frází a přehled zákonných povinností podnikatelů na obou stranách hranice.

Aktuální informace pro podnikatele a přehled investičních příležitostí, tj. podnikatelských prostor (výrobních hal, provozoven, kanceláří, pozemků) v celé příhraniční oblasti pravidelně zveřejňují na stránkách Kontaktního centra česko-polské hospodářské spolupráce, podnikanivpolsku.cz. „Na těchto webových stránkách jsou přístupné i elektronické verze vydaných publikací," upozornil ředitel.

Pod hlavičkou projektu uspořádali výstavy regionálních produktů (Skleněné městečko Železný Brod, Prodejní výstava a soutěž regionálních produktů při veletrhu Euroregiontour, prodejní výstava Vyrobeno pod Sněžkou a další), výjezdy podnikatelů na odborné výstavy, podnikatelská setkání a diskuzní fóra, kooperační burzy, kooperačních trhy, česko-polská hospodářská fóra a burzy práce.

K významným úspěchům patří také zprostředkování dlouhodobé spolupráce Střední průmyslové školy technické v Jablonci nad Nisou se Střední technickou školou v Jelení Hoře. Zájem o pomoc komory s navázáním česko-polských vztahů projevily i další školy v regionu.

Projekt oficiálně končí 30. září 2015, podpora podnikání v příhraničí ale trvá dál.

Okresní hospodářská komora zve:

• podnikatele na diskuzní fórum s výjezdem na téma ´Jak se dělá cestovní ruch v Libereckém kraji´, který se uskuteční v Sedmihorkách a okolí ve čtvrtek 17. 9. 2015 /více informací na webu ohkjablonec.cz, podnikanivpolsku.cz a v úřadu OHK,

• podnikatele i širokou veřejnost na významnou a jedinečnou regionální akci Skleněné Městečko 2015, která se uskuteční 19. 20. září 2015 v Železném Brodě. Jde již o 9. ročník tradičních slavností sklářského řemesla. Více na oficiálních stránkách akce sklenenemestecko.cz,

• a především do Kontaktního centra česko-polské hospodářské spolupráce /sídlo OHK, budova Eurocentra, Jiráskova 9, Jablonec nad Nisou/, kde Vám rádi poradí a pomohou s Vašimi přeshraničními aktivitami.