Motto – „Nevím, jestli něco dělám lépe než ostatní, ale makám od rána do večera.“

Důvod? Chceme společně s Velkopopovickým Kozlem a čtenáři Deníku najít nejšikovnějšího fachmana jabloneckého regionu, kterého pak Kozel odmění za poctivou práci a jeho řemeslný kumšt.

Tip na řezníka a uzenáře Marka Sedláka, za kterým jsem přišel, zaslal jeden z jeho dlouholetých zákazníků a shodou okolností jmenovec Jan Sedlák. „Za prvé je to můj jmenovec, ale za druhé, a to především, má řeznictví a uzenářství, široko daleko vyhledávané kvůli čerstvě rozporcovanému masu a uzeninám vlastní výroby, a navíc z českých zdrojů,“ říká Jan Sedlák.

A co je mu nejlepší odměnou po práci? Řemeslo mu zabere tolik času, že je rád i za chvilku u televize.

Pana Sedláka jsem se zeptal na tajemství jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se vaši zákazníci stále vracejí?
Nevím, co dělám lépe než ostatní. Je to jednoduchý, prostě makám od rána do večera.

Nicméně v Jablonci jste snad jediné řeznictví, které se dlouhodobě drží a soudě podle každodenních front neztrácí klientelu. Čím to?
Do jisté míry určitě pomohl vznik vlastní výrobny před čtyřmi lety. A sídlíme na docela dobrém místě v centru, navíc poblíž autobusového nádraží, takže tudy denně projde hodně lidí, což je samozřejmě výhoda. Tohle místo bych už neměnil. Jablonečané jsou navíc konzervativní. Na tomto místě bylo řeznictví už od roku 1920, nebo dokonce ještě dřív, a lidé jsou zkrátka zvyklí sem chodit.

Nabízíte něco speciálního, na co byste zákazníky rád nalákal?
Takhle bych to neřekl. Spíš jde o to, že u nás máme komplet uzeniny a devadesát procent produktů na pultech je naší vlastní výroby.

Na co se nejvíc těšíte po dni plném práce?
Já obvykle přijdu domů v osm večer a svalím se k televizi, užívám si chvíle klidu.