Lenka Zvoníčková Táchová vystudovala sociologii, dnes ale vyrábí řemeslnou zmrzlinu podle receptů italských mistrů. V Turnově si kvalitní zmrzlinu lidé spojují s její značkou Togelato. Kavárna a zmrzlinárna se nachází ve Skálově ulici, jen kousek od Muzea Českého ráje, výroba a víkendový prodej pak probíhá v Nádražní ulici. V nabídce mají klasiku, oblíbená je i jejich zmrzlina z čerstvě namletého máku.

Celý příběh řemeslné zmrzliny z Turnova lze dohledat v době před deseti lety. Tehdy koupila Pražačka Lenka Zvoníčková Táchová malou chatku v Mladostově nedaleko Turnova. „Konec světa, říkali jsme si. Ale tenhle kraj nám učaroval a dnes přemýšlíme, že se do Turnova nebo okolí přestěhujeme,“ pousmála se.

V té době se už živila jako foodstylistka. Co to je? V kuchyni uvaří pokrm, naaranžuje jej a profesionální fotograf pokrm nafotí pro knižní i internetové vydání kuchařek. Nebo aranžuje jídla či nápoje pro natáčení filmů a reklam. Třeba umělou zmrzlinu. „Bylo mi líto, že vytvářím věci, které jsou sice vzhledově perfektní, ale nikdo je neochutná. Tak jsem si řekla: proč nezkusit něco, co udělá radost mnoha lidem? Pořádná zmrzlina je pro to jako stvořená,“ připomněla.

Začala studovat, co má dobrá zmrzlina obnášet. Při tom narazila na fakt, že ti nejlepší zmrzlináři jezdí studovat obor do Itálie. Ostatně, kam jinam, vždyť italská zmrzlina je minimálně celoevropský pojem.

V roce 2019 sbalila kufry a absolvovala měsíční intenzivní kurz na Carpigiani Gelato University v italské Boloni, což je škola, kde vyučují vše kolem zmrzliny. A co se naučila? Jak fungují cukry, jak tuky, jak kombinovat ingredience. A spousty fíglů, které jsou běžnému konzumentovi zmrzliny zahaleny tajemstvím odbornosti. „Vyrobit zmrzlinu ze sáčku je jednoduché. Chtěla jsem, aby byla pravá, plná co nejpřírodnějších věcí, prostě tak, jak se zmrzlina má dělat. Mléko, smetana, vanilka, čokoláda, čerstvé ovoce, regionální produkty,“ vyjmenovala.

Poté hledala, kde v Turnově zmrzlinu nejen prodávat, ale hlavně vyrábět. Našla prostory v malém areálu v Nádražní ulici. Tam ale lehce narazila. „Ten areál je malý, ale průmyslový, zajíždí sem hodně aut a techniky. Takže jsme tady začali vyrábět, prodávat jsme ale mohli jen o víkendech. Kvůli bezpečnosti. A tak jsem hledala, jak dále,“ ohlédla se Lenka Zvoníčková Táchová.

Hledala skoro dva roky, a když už snahu o hledání nových prostor vlastně vzdala, objevila se nabídka v podobě nájmu provozovny ve Skálově ulici. „Krásný prostor, klenuté stropy, je znát, že tenhle dům tady stojí dlouhá a dlouhá léta. Je to památkově chráněný dům,“ popsala.

Rolovanou zmrzlinu Ateliéru sladkostí najdou zájemci u stánku Létající pivo u jablonecké přehrady.
Rychle, než se přichytí. Rolovanou zmrzlinu vyrobí přímo před zraky zákazníka

Dnes je Togelato schopné vyrábět více než 50 druhů zmrzlin. Klasiku, sorbety (základem je voda), ale i zmrzliny pro vegany z rýžového mléka. Chutě? Taktéž klasické. Vanilka, jahoda, čokoláda, tvaroh. „Trochu překvapivě je ale naší nejprodávanější zmrzlinou pistáciová, ta válcuje vše. Možná proto, že je opravdu pistáciová,“ pousmála se Lenka Zvoníčková Táchová. I druhá nejoblíbenější zmrzlina, karamelová, vzniká ve zmrzlinárně od začátku. Základem je i mléko z farmy Tompeli z Huntířova, karamel připravují na pánvi.

Nějaké vyslovené speciality nebo slané zmrzliny v Togelato nehledejte. Asi největší exotikou je zmrzlina maková. A i ta se připravuje doslova od píky. Mák si sami melou, poté jej nasypou do mléka se smetanou, přidají cukr, vyšlehají a vloží do zmrzlinovače, který titulují Maestro. „Stačí zmáčknout a on už z těch ingrediencí vyrobí zmrzlinu. Je chytřejší než všichni, co se kolem Togelato pohybují,“ směje se zmrzlinářka.

Zmrzlinu Togelato najdou zájemci nejen v turnovských prodejnách, ale i v rámci velkoobchodu. „To mě asi baví nejvíce, komunikace s lidmi. Abych prodejce přesvědčila, že musí naší zmrzlinu alespoň ochutnat. Daří se, i když ještě nejsme v černých číslech. Věřím, že když budeme dělat zmrzlinu poctivě, bude se dařit,“ dodala Lenka Zvoníčková Táchová.