„Letos se k červotoči přidalo ještě extrémní teplo a sucho. To způsobilo, že předposlední koncert letního cyklu Jablonecké kostely otevřeny musel být přesunut do kostela sv. Anny,” uvedla Petra Handlířová z Jabloneckého informačního centra. Hrozí dokonce, že se celý nástroj zřítí. To by znamenalo nejen další škody na samotných varhanách, ale zcela jistě i na interiérech kostela.

Varhany jsou přitom staré jen asi 85 let, přesto jsou vzácnou ukázkou meziválečného varhanářství. „Většinou se chrání zejména staré památky, jelikož koluje obecná myšlenka, že pouze to, co je dostatečně staré, má památkovou hodnotu. Tyto varhany jsou ovšem stejně jedinečné. Patří k jedněm z největších varhan Litoměřické diecéze a zároveň jsou pravděpodobně nejbohatší na zvuk,“ popsal kampanolog Radek Rejšek.

Slavnosti skla Skleněné městečko v Železném Brodě
V Železném Brodě oslavují skláře a jejich umění. Probíhá Skleněné městečko

Nepřetržitá služba bez větší renovace si ale už vybírá svou daň. Pod dřevěnými prvky se neustále zvětšují kupičky typicky jemných pilin. Červotoč se činí. Během provozu probíhalo pouze ladění a případné malé opravy. Nyní je takřka nemožné udržet nástroj v hratelném stavu. Je velmi zanesený a téměř nenaladitelný.

„Nejvíce je červotočem napadena skříň, dřevěné píšťaly, měch a ostatní dřevěné konstrukce včetně rámů a vzdušnic,“ zmínil varhanář Bohumil Žloutek ze Zásady, který stav varhan neustále sleduje. Spolu s jabloneckým děkanstvím římskokatolické církve, jejímž sídlem kostel a přilehlá fara je, vypočítal, že oprava varhan bude stát asi sedm milionů korun.

I proto vznikl Nadační fond Jablonecké varhany. Běží veřejná sbírka, lidé si mohou za určitý obnos adoptovat jednu z 2862 píšťal varhan. „Máme vybráno asi tři čtvrtě milionu korun, v tom je i 70 adoptovaných píšťal,“ přiblížil pastorační asistent Radúz Drozden.

V rámci Dnů evropského dědictví byla otevřena budova jablonecké radnice.
FOTO: Na Dni evropského dědictví vytvořili v Jablonci rekord. Poslali jablko

Lidé si mohou vybrat z několika druhů píšťal. Nejdražší jsou ty největší a nejviditelnější. „U nejdražších píšťal máme příslib adopce od firem i jednotlivců z regionu,“ vysvětlil Radúz Drozden.

KOMPLETNĚ ROZEBRAT

Jedinou možností, jak varhany zachránit, je jejich kompletní rozebrání. Poté je třeba veškeré dřevěné části převézt na ozáření kobaltovou radiací. Pak vše očistit, napustit ochrannými prostředky, aby se situace nezopakovala, zatmelit a vyplnit všechny otvory po hmyzu, finálně natřít, namořit a nalakovat. Kovové části je nutné vyspravit, vyrovnat, kov ošetřit nátěrem.

DOŽÍT, NEBO ZACHRÁNIT

Jen dřevěné části na ozáření bude muset odvézt několik kamionů. Vzhledem k historické hodnotě a z toho pramenící památkové ochraně varhan je to jediná možnost jejich záchrany. „Na výběr je tedy nechat varhany dožít, nebo udělat něco pro jejich záchranu. Třeba zopakovat ono nadšení Jablonečanů, kteří na nový nástroj vybírali peníze ve veřejné sbírce v nelehké době po první válce,“ připomněla předsedkyně správní rady nadačního fondu Irena Kreiselová.

MHD v Jablonci n. N.
Dopravní podnik hrozí, že nevyjedou spoje. Požaduje 17,9 milionu korun

Pomoci fondu má i mimořádný varhanní koncert v kostele sv. Anny v sobotu 22. září od 19 hodin. Vstupné v dobrovolné výši bude použito na opravu varhan v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

JAK PŘISPĚT?

Přispět na rekonstrukci varhan v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí v Jablonci je možné i prostřednictvím konta veřejné sbírky 321717010/5500, běžného účtu Nadačního fondu Jablonecké varhany 321717002/5500 či adopcí konkrétní varhanní píšťaly a s ní i části varhanního stroje. Adopce je jednorázová, po uhrazení částky je píšťala navždy adoptována.

Veškeré potřebné informace o možnostech přispění najdou zájemci na webu www.jabloneckevarhany.cz.