„Nelíbí se nám to. Víme, že tito sociálně slabí obyvatelé platí za metr čtvereční přes 140 korun, potažmo platí to stát z daní všech obyvatel. V obecních bytech přitom máme nájem kolem 40 korun za metr,“ popsal starosta Velkých Hamrů Jaroslav Najman.
Jeden z domů přímo u hlavní silnice přes město koupili dva podnikatelé ze Znojma a Hradce Králové. Místo znají i policisté. Řešili tu krádež peněz mezi členy jedné rodiny, v červnu dokonce i napadení.

„BORDEL JE TU DENNĚ“

Trochu dál od centra stojí nad někdejší továrnou takzvaný Panský dům, který spoluvlastní ukrajinský pár. Dopoledne je tu živo, v hromadách shnilých trámů zjevně z jiného domu si tu hrají malé děti, na schodech vchodu sedí mladé ženy. „A co, neplatíme moc,“ říká jedna z nich na přímou otázku, kolik platí nájemné.

Hedvika Mikešová.
Hedvika Mikešová oprášila dovednost babiček a háčkuje kulichy

„Tady je bordel vlastně denně, zvlášť, když je venku krásně. Zvláště muziku mají rádi,“ rozhazuje rukama žena bydlící nedaleko. Návrh na zavedení bezdoplatkové zóny, kde by město nově příchozím nevyplácelo doplatek na bydlení, zkoumali policisté a Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), o vyjádření k návrhu opatření byly požádány rovněž romská poradkyně a sociální kurátorka z oddělení sociální práce a sociálních služeb tanvaldské radnice.

„Občanské soužití je v lokalitě Panského domu velmi těžké. Doporučujeme opatření obecné povahy na uvedené nemovitosti vydat,“ naznačuje zpráva vypracovaná jabloneckou policií. OSPOD, romská poradkyně ani kurátorka ovšem tak velké problémy v lokalitách nezaznamenaly. Přitom vědí, že v Panském domě chybí teplá voda, funkční sprchy či elektřina. Jedna místnost pro tříčlennou rodinu tu stojí 10 tisíc korun měsíčně.

Dobrovolnické brigády na sázení modřínů se zúčastnili i žáci a učitelé harrachovské základní školy.
Prvních 1500 modřínů je zasazeno. Harrachovská desítka je stovkou

V KOŘENOVĚ TO JDE

Do Kořenova to je z Velkých Hamrů jen kousek – přes Tanvald a Desnou, tedy také města, kde mají zkušenosti s obchodníky s chudobou, a tím pádem i soužitím se sociálně slabšími. Horská vesnice se před první světovou válkou pyšnila lázněmi, které se specializovaly na léčbu pohybového aparátu. Po druhé světové válce jejich věhlas upadl. I když se původní majitelé snažili z objektu vybudovat apartmány, dnes je tu ubytovna Beruška.

Od 12. září je zde bezdoplatková zóna. V praxi to znamená, že pokud se sem nastěhuje někdo nový, nemá nárok na doplatek na bydlení. „ Neustále řešíme řadu konfliktů s místními, někteří lidé z ubytovny jsou opravdu nepřizpůsobiví,“ popsal místostarosta obce Stanislav Pelc. Bezdoplatkovou zónou chce Kořenov zamezit dalšímu přílivu podobných nájemníků.

Železný brod. Náměstí.
V Železném Brodě připravují velké oslavy republiky

Co jde v Kořenově, nejde ve Velkých Hamrech? „Obrátíme se na tanvaldskou radnici znovu, až bude po ustavujících jednáních zastupitelstev,“ připomněl starosta Jaroslav Najman.