Pro nákladní dopravu budou v Libereckém kraji večer uzavřené dvě silnice první třídy, které vedou do Polska. Důvodem je očekávané sněžení. ČTK to dnes řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji na starost.

"Podle předpovědi by mělo připadnout až půl metru sněhu. V kombinaci s větrem ho může být místy ještě více," uvedl.

Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů bude uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova od 18:00. Pro kamiony nebude večer sjízdná ani silnice 13 přes Frýdlant. "Uzavírat se bude ve večerních hodinách podle vývoje počasí," řekl Šén. Řidiči kamionů mohou jako objízdnou trasu využít hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na silnici I/35.

Pro nákladní vozy je už od minulého pondělí uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Silnice se nesolí a pro nákladní vozy je nesjízdná.

Liberecký kraj má za sebou mrazivou noc, na řadě míst v noci teploty klesly pod minus 15 stupňů Celsia. Při tak nízkých teplotách jen velmi špatně účinkuje posypová sůl. Silnice jsou zatím sjízdné se zvýšenou opatrností, místy se v důsledku silného větru mohou tvořit sněhové jazyky.

Hlavní tahy na Liberecku a Českolipsku jsou suché a vymrzlé, na Jablonecku a Semilsku mokré. Silničáři upozorňují, že místy mohou namrzat. Varování před námrazou platí i pro některé úseky silnice 35 z Liberce do Turnova.

Zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a dalších částech Jablonecka. Ujetá vrstva je v západní části Krkonoš a štěrkovým posypem udržovaných silnicích třetích tříd na Českolipsku. Zbytky rozbředlého sněhu je na chemicky udržovaných silnicích druhých a třetích tříd Semilska a Českolipska.

Nejchladněji v noci bylo na přehradě Souš v Desné v Jizerských horách, kde naměřili téměř minus 20 stupňů Celsia. Ráno byly teploty v kraji mezi minus devíti až 17 stupni. Silný vítr foukal v noci především na Českolipsku a Liberecku, přes den by měl zesilovat zejména na horách. Na Ještědu v Liberci měl ráno v nárazech až 100 kilometrů v hodině. Silný vítr ráno zastavil i provoz kabinové lanovky na Ještěd.

Ráno bylo skoro jasno až polojasno. Meteorologové očekávají, že přes den bude postupně přibývat frontální oblačnosti a odpoledne začne sněžit. Večer v polohách pod 400 metrů nad mořem budou přeháňky nejspíš smíšené a mohou namrzat. Ojediněle se mohou vyskytnout i mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty budou až večer, mezi nulou a minus třemi stupni Celsia.