Příznivci rostlinného stravování strávili nedělní odpoledne u jablonecké přehrady. Podělili se tak o své zkušenosti, názory a nechyběla ani řada výborných dobrot. Jak je známo, ve stravě veganů nenaleznete mléko, maso ani vejce či med. To rozhodně není překážkou, abyste si nedopřáli výborné jídlo v podobě lívanců, pomazánek či domácího chleba. „Miluji například lilek, ale když mám chuť, uvařím si i veganskou svíčkovou,“ říká organizátorka Leona Mánková z Jablonce, která je dobrovolnicí organizace OBRAZ, ta akci uspořádala.

Každý má svůj příběh, důvody, které člověka přivedou k veganství jsou různé. Nejčastěji jsou vegani milovníci zvířat a není jim lhostejný jejich osud ve velkochovech či při jejich brutálním vybíjení. „Prvotním impulsem pro mě bylo video na internetu. Tehdy mi vše začínalo dávat smysl. Nevěřila jsem, že to vydržím, ale nyní jsem vegankou již dva roky,“ sděluje Vendula Pelíšková a dodává, že nebylo lehké vysvětlit veganství zejména v rodině. „Táta je myslivec. Na začátku se mnou nesouhlasili, nyní si ze mě už jen dělají občas srandu,“ dodává Pelíšková.

OBRAZ - Obránci zvířat
Nezisková organizace se zaměřuje zejména na boj s kožešinovými farmami, ale také s psími množírnami. Organizace se snaží nejen informovat a vzdělávat, ale také iniciovat legislativní změny, které by zvířatům zlepšili životní podmínky.

Společnost často považuje vegany za blázny či nezdravě se stravující osoby. Prosadit si svůj postoj může být někdy náročné, o tom ví své i Lenka z Mostu. „Jsme masová rodina a když mě kamarádka přivedla k veganství, měla s tím má rodina velký problém. Táta se mi snažil dokonce podstrkovat maso. Ale časem si zvykli,“ vypráví Lenka Abrahámová, která se produkty rostlinného původu stravuje již osmnáct měsíců.

Veganských pikniků a podobných událostí pro rozšíření povědomí o veganství se konalo po celé republice již celá řada. „Hodně oblíbené jsou tyto akce v Praze, ale už jsme je pořádali i v libereckém Azylu či přehrady v Liberci, tentokrát jsme si vybrali tu jabloneckou,“ uvádí dvacetiletá Leona Mánková.
Osob stravujícím se čistě rostlinnou stravou či vegetariánsky stále přibývá. Důvodem jsou nejen zvířata a planeta, ale často i zlepšení zdravotního stavu. „Od doby, co jsme přestala jíst živočišné produkty mám mnohem více energie a celkově se mi zlepšil i imunitní systém,“ přiznává Mánková.

Ačkoli je pro někoho nemyslitelná představa odpustit si párky, zapomenout na řízky či již nikdy neochutnat sýr, dnešní doba nabízí řadu alternativ i náhražek. Existuje mandlové mléko, tofu, tempeh a řada příloh jako bulgur či quinoa.