Jako když cvakne vypínačem. Tma se ve čtvrtek v podvečer rozhostila nad Hrádkem i obcemi na Frýdlantsku. Neplánovaná černá hodinka zastihla mnohé při práci i nad sporákem. Na sociálních sítích se objevovaly snímky, kdy rodina sedí u večeře s čelovkou. Ke slovu přišly i svíčky. Pro některé to romantika nebyla. „Právě jsem dokončoval práci na počítači, když vypadl proud. Za pár minut došla i baterka. Byly to nervy. Proud nešel ještě dnes ráno,“ popsal třicetiletý muž z Vísky.

Bez proudu byly stovky domácností. Například v Hodkovicích nešel proud ještě v pátek odpoledne. „V současné době evidujeme tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na napětí nízkém,“ uvedla v pátek mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Ilustrační fotka. Hasiči.
Silný vítr a déšť opět působily komplikace. Hasiči řešili více než 20 událostí

VYHRÁNO JEŠTĚ NENÍ

Do terénu vyjely stovky montérů včetně dodavatelských firem. „Ještě během noci se podařilo opravit poruchy u dvou třetin odběratelů. I přesto je možné, že některé poruchy zjistí teprve o víkendu třeba rekreanti. Pro hlášení poruch je k dispozici bezplatná linka 800 850 860,“ upozornila Holingerová. Nejčastější příčinou poruch byly podle ní stromy, které vichřice strhla do vedení.

ŽÁDNÝ VÍTR, VICHŘICE

„Ten vítr byl extrémně silný. Měla jsem namířeno z Hrádku nad Nisou do Liberce, ale neodvážila jsem se autem vyjet. Bála jsem se otevřené krajiny na rychlostní silnici, kde by mohl vítr autem házet, i staré aleje, kde jsem se zase obávala padajících stromů,“ popsala čtyřicetiletá řidička z Liberce.

Následky vichřice. Ilustrační foto.
Silný vítr připravil domácnosti v Libereckém kraji o elektřinu

Že šlo o extrémně silné poryvy větru, který místy dosahoval parametrů vichřice, včera potvrdil i mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. „Týkalo se to zejména vyšších poloh, zejména Jizerských hor a Krkonoš. Na Sněžce dosahoval nárazový vítr až 140 kilometrů v hodině, ale třeba i na Ještědu to bylo přes 100 kilometrů v hodině,“ shrnul Petr Dvořák.

STROM V KOLEJÍCH

Napilno měli i hasiči. Během prvních šesti hodin vyjížděli k celkem 70 případům. Do rána stoupl počet výjezdů na 90, v terénu bylo dohromady 112 jednotek požární ochrany, profesionálních i dobrovolných hasičů. Nejčastěji vyjížděli likvidovat stromy spadlé do silnic. V Bozkově na Semilsku strhl vítr střechu místní samoobsluhy. Z vlaku, která v kolejišti nedaleko Staré Paky narazil na vyvrácený strom museli evakuovali 33 pasažérů.

„O víkendu se ráz počasí Zatím příliš nezmění. Spíš se ochladí, na horách se objeví déšť se sněhem, který se ale ještě neudrží,“ popsal mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Svět knihy. Ilustrační foto.
Knižní tipy na víkend

Pozor by si měli dát i lidé, kteří se i přes tyto vyhlídky vypraví do lesa. „Je možné, že některé stromy vlivem vichřice nespadly, ale zadrželi je okolní kmeny. Hroz nebezpečí, že bez varování spadnou později. Lidé by se tak tyto dny měli dívat nejen pod sebe, ale i nad sebe,“ doporučil lesní správce Otto Kučera. Podle Dvořáka se má počasí umoudřit až v závěru příštího týdne.