První školní den 2014 způsobil v Tanvaldě rozruch požár domu, který stojí na výjezdu z města směrem na Železný Brod. K hašení bytového domu, kterému místní přezdívají Četnický, tehdy vyjíždělo šedesát hasičů. Jak ukázalo vyšetřování, požár způsobily děti z okolních domů, které na půdě manipulovaly s otevřeným ohněm.

Kolem toho, co s domem bude dál, se na zastupitelstvu rozhořela plamenná diskuze. Nejdříve se totiž uvažovalo o jeho zbourání. Nakonec se ovšem šlo cestou kompletní rekonstrukce a smysluplného využití. „Opozice nás tehdy spílala. Neměli jsme úplnou shodu ani v rámci koalice, ale naší hlavním vizi bylo umístit do tohoto objektu Městskou policii," prozradil tanvaldský starosta Vladimír Vyhnálek.

Postupem času se nakonec ukázalo, že o kanceláře zde má zájem i úřad práce a své zázemí zde našel také sociální odbor. „V průběhu rekonstrukce jsme tady byli velmi často, takže z výsledku nejsem překvapen. Mám z něj ovšem samozřejmě radost," dodal starosta.

Bytový dům vlastnila Tanvaldská bytová společnost (TABYS), která je stoprocentně vlastněna města. O polovinu domu na začátku projevila zájem stavební firma, která se spolu s městem na rekonstrukci podílela. Finance za opravu se tak rozdělily.

Náklady na rekonstrukci části domu ve vlastnictví města byly hrazeny částečně z pojistného krytí po požáru, z prostředků města a z vlastních prostředků TABYS s.r.o. Celkové náklady na opravu domu se vyšplhaly na několik milionů korun. Objekt doznal dispozičních změn, získal osobní výtah a má bezbariérový přístup. Nové jsou také elektroinstalace, rozvody vody, odpady a vytápění. Úpravy se nevyhnuly ani okolí domu, kde vznikla nezbytná parkovací místa.

Výhodná poloha toho domu vyhovuje i městským strážníkům. Ti totiž ještě v minulém roce sídlili kousek od tanvaldské radnice. Prostory ovšem velikostně nebyly nejvhodnější, podobně jako u kolegů v Desné, kde situaci řešili podobně jako v Tanvaldě. „Jsme tu spokojeni," stručně shrnul velitel městských strážníků Jiří Horáček. Bezpečnost ve městě byla jedním z nejčastěji skloňovaným výroků před volbami a vedení města se snaží v této problematice neustále pracovat. Zrekonstruovaný objekt si přišel prohlédnout i bývalý dlouholetý starosta Petr Polák. „Je to krásné a jsem rád, že tento objekt našel nové využití, řekl. Dokonce i zmínil, že zde od roku 1964 zhruba sedm let bydlel.

Samotný dům na Malé straně, jak v dřívějších dobách místní nazývali území Tanvaldu na pravém břehu Kamenice směrem od Velkých Hamrů, byl postaven v roce 1895. Nechal jej postavil Karel Pekárek, který se stal později i starostou Šumburku. Už tehdy sloužil jako bytový dům pro zaměstnance textilního průmyslu. „Četnická stanice tady nebyla. Svůj název budova získala proto, že zde četníci bydleli," upozornil tajemník města Richard Seidel.

Tímto projektem ovšem úpravy ve městě neskončily. V současné době probíhají jednání kolem budovy na bývalém autobusovém nádraží. „Máme také připraveny projekty na renovaci parků, tak aby celé centrum města vypadalo lépe," uzavřel starosta.