Od 1. ledna letošního roku se změnil dopravní režim v pěší zóně v centru Jablonce nad Nisou. Zásobování v obchodech je nově možné po celý den bez časového omezení a vozidla, která vjíždí do pěší zóny a krátkodobě tam parkují, jsou definována dopravními značkami. Vjezdové kontrolní karty, na něž byli lidé několik let zvyklí, už radnice nevydává.

Právě vzhledem k dlouhodobé zvyklosti na systém karet, jablonecký magistrát počítá v úvodních týdnech od zavedení této novinky s drobnými komplikacemi, kdy je řidiči mohou vyžadovat. „Věříme, že na změnu si co nejdříve zvyknou a budou tento krok vnímat pozitivně," sdělila mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Ani současné řešení, ale nemusí být definitivní. „Po určité době jsme připraveni přínos nového opatření vyhodnotit a případně upravit," řekl primátor Petr Beitl.

Systém vjezdových karet, které umožňovaly jejich držiteli vjezd do pěší zóny v centru města, se postupně stal nepřehledným, velmi obtížně kontrolovatelným a také lehce zneužitelným. Navíc podnikatelům přinášel administrativní zátěž spojenou s vyřizováním karet a leckdy komplikoval každodenní život.

Nový systém má usnadnit praxi

„Dosavadní systém byl nepřehledný a ve své podstatě omezující. Navíc vydávání karet nemělo oporu v zákoně. Pokud vozidlo splní zákonné podmínky pro vjezd do pěší zóny, není jej možné pokutovat za to, že nemá vydanou vjezdovou kartu. A právě toto se doposud dělo. Novým systémem to chceme napravit," vysvětluje náměstek Miloš Vele, do jehož gesce spadá správa městských komunikací.

Nové opatření je dalším v řadě v celkové koncepci z roku 2013. Tehdy došlo k zásadní úpravě parkování v centru. „Omezili jsme prodej parkovacích míst rezidentům, tím došlo k rozšíření počtu parkovacích míst a na určitých místech jsme zavedli rychloobrátkové parkování, tj. na 30 minut zdarma, abychom podpořili obchodníky v centru a vyšli vstříc i jejich zákazníkům. Časem se ukázalo, že to bylo dobré řešení," vzpomíná primátor Beitl. „Věřím, že i toto opatření pomůže podnikatelům ve středu města. Pěší zóna je ze své podstaty určena pro pěší, kterým by neměla bránit ani projíždějící ani parkující auta," dodal.

Povolení vjezdu je vyznačeno na dopravních značkách vymezujících pěší zónu a vozidla dopravní obsluhy definuje zákon. Jsou to vozidla zajišťující zásobování nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby, patří sem také vozidla s označením č. O 7 parkovací průkaz pro vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou; dále taxíky a vozidla, jejichž řidiči mají v oblasti za značkou bydliště, sídlo provozovny nebo garáž. Samozřejmě se to rovněž týká i vlastníků nemovitostí v pěší zóně. Vjezd je pochopitelně povolen vozidlům Integrovaného záchranného systému.