V okolí Zborovské ulice v Turnově policisté evidují už několik vloupání do zdejších novostaveb. Pachatel za sebou nechává dvě poznávací znamení: dírku ve francouzském okně a velké škody. „Vím o několika případech. Proto jsem si koupil zabezpečovací systém, který mi je schopen poslat signál do mobilu. Když jsem ho ještě neměl, byl jsem jako na trní,“ říká 44letý Daniel.

Právě přijel domů a kontroluje mobil. „Zapínám to i na noc. Stalo se, že vybrali dům, i když byli lidé doma a spali,“ říká. Je jedním z mnoha místních obyvatel, kteří si podobné zařízení nechali instalovat. A to po sérii vloupání v okolí.

Policie. Ilustrační foto.
Policie varuje. „Vrtákoví“ zloději opět udeřili

Dosud neznámý pachatel udeřil znovu minulý týden. Zůstala po něm škoda 300 tisíc korun. V jediném domě. „Pachatel se do objektu dostal potom, co vrtákem zcela neslyšně navrtal otvor do rámu francouzského okna v přízemí, když majitelé spali v patře. V domě se zajímal hlavně o peníze v hotovosti,“ přiblížila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Jedná se velmi pravděpodobně o stejného pachatele, který má na svědomí i vloupání do rodinného domu v Turnově v letošním dubnu a další dvě ve stejné lokalitě v listopadu loňského roku. Všechny případy mají společné to, že při nich zloděj použil vrták na balkonový nebo okenní rám. Kulatý otvor nad zámkovým systémem je jeho typickým podpisem na všech místech, kde byl.

Motorový vůz řady 810, přezdívaný Orchestrion, v železniční stanici Osek - město.
Kraj vypsal „soutěž“ na dopravce, tentokrát na motoráčky

Série vloupání začala loni 26. října. Tehdy nad ránem informovala bezpečnostní agentura majitele nemovitosti v ulici Josefa Štrégla o tom, že nainstalovaná zabezpečovací technika zaznamenala narušení objektu. Ulice je coby kamenem dohodil od ulice Zborovské.

Vlastníci nemovitosti byli na dovolené, a proto požádali matku, aby jim domácnost zkontrolovala. Ta to také udělala a po zevrubné prohlídce se jí zdálo, že je zde vše v pořádku. Rodina si událost vysvětlila tím, že nechali při odchodu pootevřené dveře. Když se sem ale vrátila matka ještě odpoledne, všimla si, že je v zárubni balkonových dveří vyvrtaný malý otvor, skrz který je vidět ven. Zatelefonovala proto svému zeťovi a teprve potom vyšlo najevo, že se do domu snažil vniknout zloděj. „Protože ale zaktivoval alarm, z místa činu uprchl, aniž by stačil něco ukrást,“ popsala Ivana Baláková.

Vzpomínkového shromáždění u příležitosti 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.
FOTO: Lidé si připomněli tragické události roku 1968

Obě ulice spojuje ulice Károvsko. Tady „vrták“ zaúřadoval v noci na 17. listopadu. V horním patře spali majitelé a jejich malé děti. Z přízemí si odnesl peníze v hotovosti a jiné cennosti tu bez zájmu ponechal. I zde po něm zůstala jako jediná stopa malá díra v plastovém rámu francouzského okna.

Na začátku dubna došlo na další nemovitost ve Zborovské ulici, kde se zloděj prozatím „usadil“. I tady vzal hotovost, a to v době, kdy majitelé v klidu spali.

Hasiči zasahovali 19. srpna před půl jednou ráno u požáru přístřešku kontejnerů s odpadem v ulici Lípová v Jablonci nad Nisou.
Kontejnery v Lipové i Liberecké zapálil úmyslně

Kriminalisté doporučují obyvatelům satelitní zástavby, aby se proti návštěvě zlodějů chránili výměnou okenních kliček za bezpečnostní kličky s polohovací pojistkou nebo aby si pořídili zamykatelné polohovací kliky. Policisté také apelují na lidi v Turnově, aby věnovali okolí svého bydliště velkou pozornost, a pokud zpozorují něco podezřelého, aby volali na linku 158.