Kozí sýr s modrou plísní uvnitř z Chuchelny, zvaný Podkozákovský achát, a uzená pečeně bez kosti z Jatek Lomnice. To jsou dva výrobky z okresu Semily, které získaly ocenění mezi deseti nejlepšími výrobky Libereckého kraje 2007.
Výrobky posuzovala zvláštní komise nejen podle chuti, ale i vlivu na zdraví člověka, způsobu výroby a surovin.
V kategorii soukromé farmy zvítězil výrobek Hany Maturové z Chuchelny. Její kozí sýr s modrou plísní uvnitř měl svou výrobní premiéru a ihned se umístil.
Legislativa brání prodeji
„Mám z toho velkou radost, nečekala jsem to, ale jde spíše o náš důvod k přihlášení. Drobní zemědělci a výrobci, jako jsem já, nemohou svůj výrobek prodávat jen proto, že nemají dostatek peněz na zřízení sýrárny nebo mlékárny, aby splnili legislativní podmínky pro prodej. A to je velmi nespravedlivé. Stejný metr na malo– i velkovýrobny,“ řekla Hana Maturová.
I přes hygienické základy a úpravy pro ni není stále možné dosáhnout tak na povolení nutné k prodeji. Podporu jí vyjádřil Liberecký kraj už jen tím, že ji do soutěže vůbec přijali, protože podmínkou pro účast je povolený provoz.
S výrobou sýra začali na malé farmě v Chuchelně před pár lety a vítězný kozí sýr měl výrobní premiéru. Jeho tajemství ale Maturová z pochopitelných důvodů nechce prozradit: „Technologický postup je podobný jako u sýru Rokfór, akorát práce s plísněmi se trošku liší.“
Šunka z Lomnice bez chemie
Druhým oceněným výrobkem z okresu Semily je uzená šunka bez kosti, kterou vyrábí jatka z Lomnice nad Popelkou. Ta zvítězila v kategorii maso a masné výrobky. Tajemství výhry vidí ředitel společnosti v nechemické výrobě. „Hlavní zásadou naší výroby je vyrábět z masa. Nepřidáváme žádné škroby, emulgátory, ani jiné chemikálie, a šunka díky tomu chutná jinak. Navíc ji zdobíme dekorativním kořením, které drží i při krájení,“ vysvětlil ředitel společnosti Jatka Lomnice Miloš Hvězda.
I on používá především místní suroviny a tradiční recepturu. Lomnická uzená šunka spatřila světlo světa před sedmi lety. „Příští rok se zúčastníme znovu s nějakým jiným výrobkem, tipy máme, ale prozrazovat je nebudu,“ dodal s úsměvem Miloš Hvězda.
Absolutním vítezem a titul Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2007 získal výrobek Višeň – ovocný nápoj z Moštovny Lažany.