Třicáté výročí sametové revoluce a Mezinárodní den studentstva si v Jablonci připomněli pietním aktem, sportovním mítinkem před radnicí i kytarovým koncertem v kostele svaté Anny. Součástí oslav byly také mimořádně otevřené výstavy.

Pietní akt proběhl u památníku Bojovníkům za svobodu vlasti 1938-1945 a obětem bezpráví 1978-1989 v parku v ulici Generála Mrázka ve 13 hodin a kromě představitelů města zde promluvili také dva zástupci mladé generace, studenti jabloneckého Gymnázia U Balvanu Filip Matula a Tomáš Hejkal.

O hodinu později odstartoval velký happening před radnicí na Mírovém náměstí nazvaný Studenti sobě. Diváci viděli freestyle show na MTB kole jezdce Vilibalda Vítka a představili se písničkáři Michal Horák a Tomáš Hejkal. Další program pak pokračoval v kostele svaté Anny. Tady Jablonecké kulturní a informační centrum připravilo od 17 hodin koncert kytaristy Štěpána Raka.

Africké trhy na zahradě jabloneckého pivovaru Volt
Africké trhy nabídly Jablonečanům pochutiny ze srdce exotického kontinentu

Milovníci výstav měli v neděli poslední možnost zhlédnout venkovní panely v ulici Komenského, kde je expozice fotografií nazvaná Před listopadem '89. „Mimořádně v neděli bylo možné navštívit také výstavu Třicet let svobody v Domě Scheybalových,“ připomněl ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil. Od 10 do 15 hodin byla k vidění také výstava Rekreace za rohem v kostele sv. Anny.

Kvečeru se začali lidé srocovat na náměstích měst i návsích obcí. Symbolicky v 17 hodin a 11 minut se rozezněly zvony mnoha kostelů.

Na jabloneckém Mírovém náměstí se konalo od 17 hodin setkání, které svolali místní pořadatelé z řad spolku Milion chvilek pro demokracii. „Chceme ve chvílích vzpomínky na třicet let staré události upozornit na to, že ještě dnes sedí i ve vládě lidé, kteří prokazatelně patřili ke komunistickému vedení země,“ vysvětlil jablonecký aktivista Jan F. Medvin.

Svíčky a známé písně

Happening za svitu svíček a zpěvu písní Jaroslava Hutky či Marty Kubišové proběhl i na náměstí 3. května v Železném Brodě. Hrstka místních obyvatel připravila pro příchozí svařák s ovocem. Na závěr setkání zazněla československá hymna.

Menší vzpomínková setkání se konala i na malých obcích. Před obecním úřadem v Loužnici se sešlo několik desítek lidí. Na Malé Skále si výročí sametové revoluce připomněli tradiční akcí Se Sokolem na Sokola, což je hromadný výstup na zdejší kopec.

Monika MacDonagh-Pajerová
Dav lidí na Albertově nás šokoval, vzpomíná Monika MacDonagh Pajerová

Naopak zřejmě největší připomínku připravili v krajském městě. Na jednom ze schodů k liberecké radnici se nově skví citát Václava Havla „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí.“ Jako připomínku listopadových událostí roku 1989 ho tu odhalili v neděli 17. listopadu, v den třicetiletého výročí od zahájení sametové revoluce.

Třicetileté výročí od pádu komunismu připomíná v Liberci také výstava na náměstí Dr. E. Beneše, na které se podíleli studenti střední školy v Kateřinkách a která bude k vidění až do úterka, nebo výstava fotografií Milana Drahoňovského z koncertu Karla Kryla. Ta probíhá v malé výstavní síni.

Sametová tramvaj

Dobové snímky Milana Drahoňovského si mohli v neděli odpoledne prohlédnout také cestující ve speciální Sametové tramvaji jezdící na trase Lidové sady – Dolní Hanychov.

Mladší generaci přitom připomínka sametové revoluce zase tak nezajímá. „Co se týče třicetiletého výročí svobodné demokratické společnosti s vládou práva, přiznám se, že jsem z generace, která se tím už tolik nedojímá. Přijde nám to tak nějak samozřejmé. V době sametové revoluce mi byly jen tři roky, takže já osobně si minulý režim vůbec nepamatuji,“ popsal mladý jablonecký zastupitel Jakub Macek. Dodal, že je strašně rád, že v Česku vládne demokracie.

Pojízdná knihovna v době socialismu.
Literatura za socialismu? Odpadlíkem mohla být jen záporná figura