Výhled do zámeckého parku, bydlení v samém centru města a přesto v klidové zóně. To jsou hlavní přednosti záměru na výstavbu malometrážních bytů. Jde o pozemek mezi zdí parku u bývalé Oblastní galerie, restaurací Růžový panter a klasicistními domy v ulici 8. března. Teď je tam parkoviště, investor David Polan tam ale vidí dům s luxusními malometrážními byty. Právě on zmíněný pozemek vlastní. Autorem návrhu je architekt Jiří Plašil, jinak hlavní projektant územního plánu Liberce. Zastání našli i u bývalého náměstka primátorky Jiřího Šolce (SLK).

„Já jsem se ještě jako náměstek obrátil před rokem na vlastníka pozemku, abych zjistil, jaké s ním má plány. Řešili jsme zrovna studie na využití budovy bývalé galerie a architekti se ptali, co bude v okolí. Pan Polan už v té době měl záměr postavit tam bytový dům, ale nakreslené se to objevilo až před měsícem. A i když už nejsem náměstek, tak jsem se jim rozhodl trochu pomoct, protože mi to přijde jako zajímavý projekt." Kromě bytů počítá záměr i s podzemními garážemi a v přízemí s komerčními službami. „Mohlo by tam být třeba květinářství, knihkupectví nebo kavárna," doplňuje Šolc.

Plánovaný dům ale nijak nenadchl náměstka primátora Jana Korytáře (ZpL). „Tu studii jsem viděl a nepřijde mi to jako vhodný objekt do městské památkové zóny, navíc vedle zámku a bývalé galerie. Nejsem architekt, ale můj laický prvotní dojem z toho je, že by to tam nepůsobilo dobře. Předpokládám, že až to uvidí Národní památkový ústav, tak to nemůže povolit."

Stanovisko památkářů je ale jiné. „Nad tím záměrem se sešla památková rada a v tuto chvíli náš závěr zní, že se záměrem souhlasíme, ovšem za dodržení určitých podmínek," říká ředitel územního pracoviště NPÚ Miloš Krčmář. „Určitě požadujeme snížení hmoty toho objektu, aby nepřesahoval korunní římsy okolních domů, musí také ustoupit z uliční fronty ulice 8. března, aby nezanikly klasicistní domy, které tam jsou. Je pravda, že celá lokalita zámku a galerie je v městské památkové zóně, ale přímo zámek a bývalá Liebiegova vila kolem sebe vlastní ochranné pásmo nemají," zdůvodňuje Krčmář. Podle něj navíc územní plán bytovou výstavbu v těchto místech povoluje.

Spěchat pomalu

„To, že je v územním plánu navržená smíšená zástavba, ještě neznamená, že se tam musí opravdu stavět. Každý záměr je třeba hodnotit z širšího hlediska. Nejdřív je třeba vyřešit, co s celým prostorem od zámku, přes galerii včetně bývalých tiskáren, než tam začít bezhlavě stavět a pak se divit," oponuje Korytář. Po komplexním řešení volá i ředitel Oblastní galerie Jan Randáček, který v budově Liebiegovy vily léta řediteloval. „Historicky v tom místě nikdy žádná zástavba nebyla a tak by to mělo zůstat. Už tak je to tam dost zahuštěné. A určitě je třeba nejdřív vyřešit, co s objektem zámku, bývalé galerie, zda tam vznikne centrální městský park a podobně."

Ředitel NPÚ Liberec Miloš Krčmář uklidňuje, že zatím jde jen o záměr a že památkáři posuzovali hlavně otázku, zda je nová zástavba možná. Vlastní vzhled objektu se neposuzoval. „Příští týden máme s investorem další jednání, zatím nám jen představil svoji ideu. Je možné, že jsou pro něj třeba naše podmínky nevyhovující a půjde od toho, uvidíme."