„Člověk v ledové vodě vydrží velmi krátce, obecně se dá říct do patnácti minut. Za tuto dobu se náš vrtulník zvládne dostat i na periferie kraje. Například na Máchovo jezero doletí podle podmínek za osm až deset minut, takže pro záchranu člověka, který se nemůže dostat z ledové vody, je tenhle způsob vhodný,“ řekl tehdy ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Stanislav Mackovík k pravidelným cvičením krajských záchranářů.

Maturitní Ples Oktáva 2003-2011 Gymnázium Tanvald ve Sportovní hale v pátek 25. února 2011.
Z archivu Deníku: Jak na maturitní ples v Tanvaldu přifrčel fiat a přišel i pes

Profesionální hasiči a záchranáři si tenkrát zkusili tři způsoby, jak s vrtulníkem zachránit člověka, pod nímž se propadl led. Při tehdejším cvičení byl vrtulník ve vzduchu necelou hodinu a půl a během této doby si záchranáři vyzkoušeli zásah šestnáctkrát.

V prvním případě se na lyžinách vrtulníku dostali až k tonoucímu, kterého zajistili speciálním pásem, aby nemohl vyklouznout, a pak jej vytáhli z vody. V dalších dvou případech už se muselo do vody. Šlo o slanění a poté o záchranu formou podvěsu. Tento způsob byl použitý i při evakuaci lidí při povodích v roce 2010.