Stejně jako loni budou tento rok Velikonoce úplně jiné. Koronavirus a nařízení vlády je znovu ochromily. Koledníky v ulicích s pomlázkami potkáme asi jen zřídka a malovanými kraslicemi se můžeme těšit jen doma s rodinou, místo na trzích a výstavách.

Pojďme si proto společně připomenout, jak se třeba před dvanácti lety vypravili členové jabloneckého folklorního souboru Šafrán na pondělní koledu v krojích. Dlaskův statek na Turnovsku zase přivítal před deseti lety nejen návštěvníky, kteří se chtěli pobavit a dozvědět něco nového o velikonočních zvycích, ale i šest folklórních souborů, které se střídaly na pódiu.

Velikonoce na Dlaskově statku v roce 2017

O dva roky později si sladkou odměnu z rukou vodníka a uznání kolegů v potápěčské soutěži o Jesenské „velikonoční“ vajíčko, která se konala v lomu Jesenný, odnesla Veronika Matějková z Prahy. Ukážeme vám, jak děti z mateřinky Pohoda v Jablonci malovaly před osmi lety kraslice společně se seniory v Domově důchodců v Pasekách nebo jak se před Velikonocemi v Radčicích scházejí všichni, kteří mají chuť si připravit výzdobu svého domu.

Pomlázku velikosti XXL si upletl před šesti lety Rostislav Hofman z Vratislavic. Měřila 2,75 m, vážila 15 kg a byla ze 48 proutků. „Samotné upletení je dřina, špatně se nosí a ženské se tím nedají ani pořádně vyšlehat,“ řekl o pomlázce Hofman.

Před čtyřmi lety si zahráli Pašije také vězni v rýnovické věznici, avšak poněkud netradičním způsobem. Pašije představili formou soudního přelíčení tak, jak se odehrává dnes. Během soudu šlo o to, zda odsouzení Ježíše Krista byla justiční vražda, nebo nevyhnutelná podmínka vykoupení lidstva. Autorkou netradičního pojetí Pašijí byla jáhenka Starokatolické církve Monika Mádlová. Většinu rolí si zde zahráli sami věřící odsouzení, dvě ženské role obsadily členky Mezinárodního vězeňského společenství, se kterým věznice léta spolupracuje.

Podívejte se i na Velikonoční trhy v Jablonci nad Nisou v průběhu let, nebo na trhy ve Bzí, které jsou oblíbené pro svou kombinaci prodeje výrobků tradičních řemesel a dobrého jídla.

Na jedné z velikonočních výstav jsme pro vás získali i zajímavý recept, který můžete vyzkoušet.

Velikonoční nádivka zvaná hlavička

Budeme potřebovat:
20 dkg uzeného masa
20 dkg vepřového masa
20 dkg drůbežích jater
25 dkg rohlíků
25 dkg strouhanky
20 dkg slaniny
10 dkg sádla
3 dcl mléka
1 dcl černého piva
2 cibule
5 vajec
hrst petržele, pažitky, trocha muškátového oříšku, pepř, sůl, tuk na vymazání pekáče

Postup:
Maso uvaříme, na 1 cibuli a polovině sádla orestujeme játra, zalijeme pivem a podusíme. Maso a slaninu rozkrájíme na kostičky, vložíme do mísy a přidáme játra s pivem, do druhé mísy vložíme rohlíky nakrájené na kostičky, přidáme strouhanku, zalijeme mlékem, necháme vsáknout a potom přidáme do mísy k masu. V druhé polovině sádla a druhé cibuli orestujeme bylinky a přidáme do mísy k ostatním přísadám. Na závěr přidáme osolená a opepřená vejce s trochou muškátového oříšku, směs promícháme, vložíme do vymazaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.