Každý Dům přírody prezentuje ty největší hodnoty toho kterého území tak, aby veřejnost chápala souvislosti a pomáhala přírodu chránit," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Český ráj se má opravdu čím chlubit. Zejména rozmanitostí. Na Maloskalsku jsou věhlasná skalní města, údolí Jizery je součástí evropských významných lokalit se suťovými bukovými lesy. Unikátní květenu zde popisoval již před více jak 100 lety botanik Ladislav Čelakovský. Navrátil se sem i sokol stěhovaný.

U premiéry otevření třípodlažního objektu nechyběl ani ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zájemci o prohlídku interaktivních expozic mohou do Domu přírody Českého ráje už nyní od 10 do 15.30 ve všední den a o víkendech do 17 hodin. V hlavní sezoně od května do září bude nonstop otevřeno od 10 do 18 hodin. Návštěvnické centrum sice může počítat s finanční podporou, ale na provoz si musí více méně vydělat. Dospělí zaplatí na vstupném padesátikorunu a děti 40 Kč.

„Je to úžasné. Vrátím se sem bez dcerky, abych měla klid vše si prohlédnout a přečíst. Je to velmi zajímavé," řekla Zuzana Jenčová, která s Anežkou přijela na otevření z Mnichova Hradiště. Chválou nešetřil ani Richard Hübel z Pěnčína. „Budova má úžasnou atmosféru, také bychom jednu školu měli," smál se s tím, že si expozici prohlédl už v předstihu, když se navážel syroby a medovinu od Kittla.

Nejzajímavějším prvkem je interaktivní přírodovědná expozice ve třetím podlaží. Je rozdělena do osmi buněk. „Každá přibližuje některá z ekofenoménů Českého ráje," uvedl Radek Hromádka, ředitel Ekocentra Oldřichov v Hájích, které Dům přírody provozuje. Návštěvníci, především pak děti se hravým způsobem dozvědí o skalních městech, bývalých sopkách, mokřadech i o samotném sokolu stěhovaném, který s Troskami patří k symbolům českého ráje.

Dotace přišla na přestavbu a interier

Celkové náklady na přestavbu dosáhly téměř 35 milionů korun, z toho však téměř 30 získali z Operačního programu Životního prostředí. Státní fond životního prostředí participoval 1,7 milionem korun a Suchopýr, investor, zaplatil 10 %, tedy 3,5 milionu.

„Termíny s dotačním programem byly napjaté. Loni se na jaře začalo rekonstruovat, ale termín dokončení byl listopad," poznamenal hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Objekt se mu líbí a věří, že do Českého ráje přitáhne další turisty a návštěvníky.

Jde o první Dům přírody v Libereckém kraji, ale různých ekocenter je tu celá řada. „Nás čeká rozhodování, jak je systémově podporovat," řekl hejtman s tím, že investice jsou vždy první krok, ale pak následuje platit jejich provoz.

Cílem celého projektu Domů přírody je jednotná prezentace ochrany přírody. „Ukázalo se, že je celá řada aktivit v regionech, třeba i financovaných z peněz unie, ale chybí jim jednotný tón," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec. Ministerstvo, které má pod sebou všechna CHKO, se spolu s agenturou rozhodlo zahájit budování sítě Domů přírody. Uvažuje se o dalších v horizontu pěti let. Tím nejbližším by podle Brabce měly být zřejmě Koněpruské jeskyně.