Od té doby, přes padesát let, se mu nic podobného nepodařilo najít, přestože patří mezi vášnivé houbaře. Zpráva o unikátním nálezu zaujala mykology, kteří se přijeli ve čtvrtek na obří úlovek podívat. Houba běžně do růstá maximálně do patnácti centimetrů. Navíc roste v době od července do září, takže tento nález je skutečnou raritou.

Podle mykologů, kteří fotografie viděli ve středu večer pouze prostřednictvím mobilního telefonu, však mohlo jít spíše o bělolanýže obecného (Choiromyces mendriformis). Roste porůznu v jehličnatých i listnatých lesích. Plodnice jsou zčásti ponořeny a na povrch vyčnívá jejich popraskaná část. Zralé plodnice jsou velmi aromatické. Používá se jako přísada do polévek a omáček, či do vaječné omelety, ale pravý lanýž nenahradí. "Osmažené tenké plátky na másle jsou chutné jako chipsy, ale v malém množství. Obávám se, že po řízkách by mohli mít konzumenti průjmové potíže," poznamenal jednal mykologické odbočky z Velkých Hamrů Petr Hampl.

Jednatel České mykologické společnosti Aleš Vít upozornil, že bělolanýž se v žádném případě nemůže zaměňovat při kuchyňské úpravě za vatovec, ze kterého jsou řízky velice chutné. "S lanýži má společné právě do delikatesní aroma a vůni, i když v menší míře," vysvětlil Vít. Vedle přísad do pokrmů za syrova by šel také nasušit a pak použít strouhaný například na těstoviny jako oříšek. "Ale velkou část aroma sušením ztratí," dodal mykolog.

Pokud by se potvrdilo, že jde skutečně o bělolanýže obecného, je třeba tento unikátní nález zdokumentovat fotograficky s poměrovým měřítkem nejen houby v celku, ale také na řezu. Doložit lokalitu nálezu a také popis, jakou částí bělolanýž obecný vyčníval na povrch. "Šlo by o raritu nejen z hlediska České republiky," konstatoval jednatel České mykologické společnosti.

Ve čtvrtek bylo na zahradě Františka Valoucha rušno. Liberecký mykolog Pelda však určil, že jde o nález pýchavky obrovské. Roste běžně později a nedorůstá takových rozměrů, ale první houby jsou prostě VIP. "Z pýchavky obrovské jsou skutečně dobré řízky, ale já přednostňuji pýchavkový krém. To je mana nebezská," uvedl Aleš Vít a zároveň pro zájemce dodal recept.

Houbu sloupnou ze šlupky a nahrájet na kostičky, které je třeba dvacet minut povařit. Po té rozmixovat ručním mixérem, přidat deci bílého vína, sůl, bílý pepř a je-li potřeba, tak trochu zahustit jíškou připravenou na másle. Podávat s osmaženými kostkami housky. "Krém voní na celé kolo a nebudete se jej moci dojíst," dodal lákavě na závěr mykolog.