„Dnes máme za sebou několik set kremací a každý měsíc stoupá počet jednotlivých případů. Převážnou část, přes 92 procent, činí kremace psů, zhruba šest a půl procenta zaujímají kremace koček a v menší míře se jedná o želvy, morčata a další drobné mazlíčky,“ říká obchodní a marketingový ředitel krematoria Lukáš Illek. Krematorium zvířat je určeno pro veškerá zvířata v domácích zájmových chovech s váhou do sta kilogramů.

KLIENTI Z CELÉ ČR

Za službami českolipského zvířecího krematoria jezdí především chovatelé ze západních, severních a východních Čech. Dále jsou to pak klienti ze Středočeského kraje. „Přímo z Libereckého kraje je přibližně 40 procent klientů. Ale dá se říct, že k nám jezdí lidé z celých Čech,“ doplňuje Lukáš Illek.

Přípravy areálu pro jubilejní 25. ročník hudebního festivalu Benátská! pokračovaly 25. července v liberecké části Vesec. Festival proběhne od 27. do 30. července.
Benátská začíná zítra. Přípravy už vrcholí

Služby jsou identické jako u pohřbu lidí, obřady jsou ale bez řečníka. Českolipské krematorium navíc disponuje zvířecím hřbitovem, který ale leží v Niměřicích nedaleko Mladé Boleslavi. I o ten už byl během prvního roku zájem. „Využívají ho především klienti, kteří nemají možnost uložení zvířátka na vlastním pozemku, a z nějakého důvodu jim nevyhovuje kremace. Na hřbitově jsme již dělali první pohřby i vsypy kremačního popela na vsypové loučce,“ říká ředitel krematoria.

Cena pohřbu v České Lípě se odvíjí od hmotnosti zvířete, základní sazba je od 1 800 do 7 450 korun. Při započtení doplňkových služeb může kremace stát i přes 10 000 korun. „Zajímavé je, jak otevřeně se k odchodu zvířat staví malé děti. Jsou také smutné, ale většinou se s mazlíčkem rozloučí obrázkem, nebo mu doma vyrobí vlastní malovanou rakvičku. Líbí se mi přístup některých rodičů, kteří děti od útlého věku učí, že smrt není tabu a prostě k našemu životu patří," popisuje Lukáš Illek.

Ilustrační foto.
Nemocní s ledvinami se dočkají nové dialýzy

Krematorium nabízí zvířecí urny, šperky na popel či památeční sklo se zataveným popelem. „Základní plastovou urničku, která je zahrnuta v ceně kremace, si ponechává jen přibližně čtvrtina klientů. Většinou vyberou některý z produktů Památečního skla. Ostatní klienti si vyberou urničku dle svého vkusu, ať už z naší vlastní sklářské výroby, nebo z prvotřídních designových uren holandské společnosti,“ popisuje Lukáš Illek.

NENÍ MOC NA VÝBĚR

Služba zvířecího krematoria přestává být něčím kuriózním a stává se běžnou součástí chovu domácích mazlíčků. Svou roli v tom také samozřejmě hraje platná legislativa, která dnes umožňuje pouze čtyři legální způsoby, jak naložit se zvířecím kamarádem po jeho smrti. Jedním je likvidace těla v kafilerii, což není příliš důstojný způsob. Další variantou je pohřbení na vlastním pozemku. Zde je však celá řada omezení, která to ve spoustě případů neumožní. Například je zde váhový limit 30 kg, minimální vzdálenost 200 m od vodního zdroje, 100 m od obytné budovy. Poslední dvě varianty nabízí právě krematorium, a to zvířecí hřbitov a samotná kremace. Českolipské zvířecí krematorium nabízí 1300 hrobových míst na svém hřbitově v Niměřicích a je jedním z několika málo fungujících zvířecích pohřebišť v celé České republice.

Místo aut by tu měli v budoucnu polehávat lidé.
Bazén postaví i přes odpor povodí

„Zvířecí pohřeb můžeme provést sami, nebo se ho klienti zúčastní osobně. Poté je hrob upraven a opatřen dřevěným náhrobkem se skleněnou destičkou, do které je možné vypískovat jméno zvířátka nebo slova na poslední cestu," popisuje ředitel krematoria.

„S krematoriem zvířat mám jen ty nejlepší zkušenosti. Profesionální přístup, milé jednání, citlivost, pochopení a pomoc v těžké situaci pomohlo mě a mým dětem překonat nejtěžší chvíle. Škoda, že nelze slovy vyjádřit náš vděk,“ uvedla na stránkách krematoria klientka Zdena Maierová.

V České republice je zatím pouze pět zvířecích krematorií. I na Českolipsku byl ze začátku boj s jeho fungováním. „Krematorium bylo otevřeno po téměř pěti letech boje s lidskou malostí a hloupostí,“ dodal Illek.