První májový výlet Jizerkových a Jabloneckého nemůže vést nikam jinam než na Krásnou. Pěnčínsko na Jablonecku je vůbec zajímavou destinací. Pocházejí odsud třeba pazourky, které se zacházejí až v Pobaltí… Na první májový den se tu koná Pouť sv. Josefa tedy tradiční „Kittelovou poutí".

Místo, kde v 18. století žil tajemný doktor Kittel, přezdívaný také jizerskohorský Faust, každoročně láká bohatým programem i přátelskou atmosférou.

Celé prostranství zaplní stánky s regionálními dobrotami a rukodělnými výrobky, obvykle nechybí ani divadlo pro nejmenší. Letos navíc dojde ke slavnostnímu křtu rozšířeného vydání knihy Doktor Kittel a k oficiálnímu otevření naučné stezky Kittelovsko.

Zároveň bude po zimní přestávce otevřeno Kittelovo muzeum v Krásné. V něm se může každý seznámit se životem doktora Kittela, pro letošní rok jsou navíc naplánovány novinky jako například stezka bosých nohou, questing neboli hledačka nebo pak pro děti hledání vykopávek v pískovišti.

„Muzeum také ukazuje, jak vypadala například Kittelova pracovna nebo jeho lékárna," zve návštěvníky Jan Vokurka ze společnosti Kitl, která je majitelem expozice a zároveň pomáhá památku slavného rodáka oživovat. Vyrábí také sirupy a medicinální vína, inspirované recepturami věhlasného lékaře. Každý návštěvník muzea v tento den může zdarma ochutnat horký nápoj z Kitl Medoviny.

Pouť svatého Josefa se v Krásné u Pěnčína na Jablonecku, odehrává již několikátý rok. Je to místo, kde lékař Jan Josef Antonín Eleazar Kittel prožil celý život. Zůstal tady po něm dům nazývaný Burk, kostel sv. Josefa, jehož byl mecenášem, fara i studánka s údajně léčivou vodou.

Program Pouti sv. Josefa na Krásné

9.30 Zahájení poutě

Výstava betlémů z misijních zemí Salletini na misiích

V budově fary v patře jsou připraveny interaktivní dílničky pro děti, prodejní výstava skla studia Olivových a výstavky rukodělných prací. Armillaria ČSOP: tvůrčí dílničky, infomateriály. V přízemí kavárnička, divadélko pro děti „Matičky" v 11,30 hod. a ve 13,30 hod. s novými pohádkami

10.00 Slavnostní poutní Mše svatá v kostele sv. Josefa

Hlavním celebrantem bude Stanislav Přibyl, generální vikář Litoměřické diecéze.

11.30 Kytarový koncert Vojtěcha Jelínka studenta konzervatoře v Pardubicích fara

12.00 Slavnostní otevření Kittelova muzea a zahájení sezony

křest knihy Doktor Kittel doplněné a rozšířené vydání

aktualizovaná naučná stezka Kittelovskem

12.30 Pěvecký sbor Generace Gospel Choir v kostele sv. Josefa

13.15 Huntířovský smíšený pěvecký sbor pod vedením sbormistrině Paldusové před farou

13.45 Kvartet Ad libitum + Anička, Maruška, Jarmila Klokočníkovi v kostele

14.00 Divadlo Studia Hamlet ze Železného Brodu: Kytička pro Emu v Kittelově domě

14.30 Folklorní soubor Nisanka a Malá Nisanka z Jablonce n. N. pásmo tanců říkadel a písniček

15.00 Jablonecká píšťalka soubor zobcových fléten

15.30 Smíšený pěvecký sbor Janáček z Jablonce nad Nisou, v kostele sv. Josefa