I anonymní udání je oznámení. Jablonec si prý dokoupil majoritní podíl v teplárně nevýhodně. Policii nezbývá než začít konat. Na tyto skutečnosti upozornily včera Hospodářské noviny. Policie i nám potvrdila, že se oznámením kriminálka zabývá, nespecifikovala však, zda je skutečně udání anonymní. „Zatím nebyly zahájeny úkony trestního řízení," upozornila policejní mluvčí Jana Světlá.

Primátor Jablonce Petr Beitl se zlobí. Všechno bylo přece veřejné. „Proces připravovaného odkupu byl od začátku krok po kroku projednáván zastupitelstvem města, jako nejvyšším orgánem města a stejně tak byli o všem informováni občané prostřednictvím webu města a Jabloneckého měsíčníku," uvedl.

V celé „kauze" je tedy nejspíš začínající předvolební souboj a ne příliš korektní. Někteří zastupitelé totiž sice budou kandidovat, ale za úplně jinou stranu než před čtyřmi roky. Například Jaroslav Kraus byl z TOP 09 tzv. odejit a chvíli laškoval s Babišovým ANO. Právě tento zastupitel kontroloval postup vyjednávání připravovaného převodu akcií teplárny na město a připravované smlouvy kritizoval. Podobně se vyjadřovali i zastupitelé za ČSSD.

Policie se také zajímá o to, proč si Jablonec na řízení teplárny najímá za 250.000 korun měsíčně poradenskou firmu. Prověřuje podle deníku také způsob nákupu, kdy město ze svého zaplatilo jen 62,6 milionu korun a zbylých více než 150 milionů získala radnice přímo z firmy snížením základního kapitálu.

Jablonecká energetická zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od roku 2005 zásobuje i Jablonné v Podještědí. V Jablonci je na teplárnu napojeno 7230 domácností a 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Teplo v Jablonci patřilo ještě loni k nedražším v zemi, domácnosti platily 807 korun za gigajoule. Město ale od Nového roku snížilo cenu na 689 korun, aby zastavilo odpojování odběratelů. Za poslední tři roky přišla teplárna o třetinu odběratelů a další odpojení připravovali. Hrozil tak rozpad celé soustavy. „Odkup byl pro město jediná možnost, jak pomoci občanům – odběratelům a zachránit městský majetek," uvedl primátor.

O koupi majoritního balíku 198 akcií vyjednávalo město s MVV skoro dva roky. Pro odkup se rozhodlo poté, co nebylo schopno se s majoritním vlastníkem dohodnout na investicích do soustavy. MVV před třemi lety připravila projekt revitalizace, který počítal s výstavbou tří menších kotelen. Investici za 300 milionů korun však podmiňovala změnou stanov. Výrazně by oslabila pozici města jako minoritního akcionáře, a radnice proto návrh odmítla. Jablonec připravil vlastní projekt, který počítá s řízeným rozpadem soustavy a vybudováním 26 malých kotelen blíž k odběratelům, za zhruba 270 milionů korun a letos zahájil jeho realizaci.

Pro odkoupení akcií hlasovalo 19 z 26 přítomných zastupitelů. Šéf fotbalového svaz Miroslav Pelta (ODS), s jehož jménem dnes Hospodářské noviny s kauzou připomněly, pro převzetí teplárny nehlasoval. „Nebyl přítomen. V řešení krizové situace jabloneckého teplárenství se, mimo zastupitelských povinností, neangažoval," řekl Beitl.