Ač to vypadalo, že vše kolem zámečku někdejšího spolku Schlaraffia v Jablonci utichlo, opak je pravdou. Za symbolickou korunu stavbu získala společnost Royal Castle development, která spojila ukrajinské a běloruské investory s britskou firmou VipCastle LP, která se specializuje na investice do zámeckých budov. Tým pro projekt Schlaraffia doplňuje architekt Carl Francis, který za sebou má třeba revitalizaci historické budovy – The Georgian Collection v Dublinu.

Jablonecký deník. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Co se děje na Jablonecku? Přečtěte si stručný přehled

Společnost, která vznikla v květnu letošního roku, chce zdevastovaný zámeček rozebrat kámen po kameni a znovu postavit na jiném místě ve městě. Historickou budovu hodlá firma obnovit a zpřístupnit turistům. „Bude místem pro expozici o spolku Schlaraffia, restauraci a pravděpodobně tam vznikne i minipivovar,“ sdělila ČTK jednatelka společnosti Natalija Makovniková.

 Jaroslav Mevald a přítelkyně Jana Šenkýře
Jaroslava Mevalda dnes pohřbí s vojenskými poctami

Zchátralá vila spolku stojí v areálu firmy Malina-Safety. Pozemek se zchátralým zámečkem Schlaraffia firma získala v roce 2008. Na objekt je vydán demoliční výměr, který je ale pozastavený. Na ministerstvu kultury leží návrh na prohlášení objektu památkou, rozhodnutí ale úředníci zatím nevydali. „S případným stavebním povolením nebo změnou demoličního výměru se tak bude muset čekat,“ přiblížila mluvčí magistrátu Markéta Hozová.