Kritická situace je u jablonecké přehrady. Zde sáčky na psí výkaly permanentně chybí. Přesto podle mluvčí jablonecké radnice je technické služby denně doplňují. „Město instalovalo 151 odpadkových košů, u kterých jsou k dispozici zásobníky se sáčky na psí exkrementy. Ty jsou v oblastech s vysokou četností, jako například okolo přehrady, doplňovány denně. Ostatní místa dvakrát až třikrát týdně,“ uvedla mluvčí jablonecké radnice Jana Hajná.

Staré jabloně v Geoparku Ralsko.
Geopark Ralsko přichází s novou aktivitou „Jablka vzpomínek“

S tímto tvrzením však pejskaři nesouhlasí. „K přehradě chodím několikrát denně a zásobníky jsou až na výjimky prázdné,“ postěžovala si majitelka ročního křížence Petra. Další pejskař nad prázdnými zásobníky zlomil hůl a situaci řeší po svém: „Hodně jezdím po okresu, pár sáčků si naberu třeba v Plavech.“

NEMYSLÍ NA OSTATNÍ

Na neohleduplnost mezi majiteli psů upozornila i Hajná. „Problém je v tom, že jedinec vybere celý zásobník a nemyslí už na další. Volné sáčky u odpadkových košů jsou nadstandardní službou pro majitelé psů a využít je mohou v případech, když u sebe nemají vlastní pytlík na úklid psích hromádek,“ poznamenala Hajná.

Regionální kolo taneční tour o titul mistra ČR v jablonecké městské hale.
FOTO: Jablonecká hala hostila moderní tance

Zmíněné Plavy mají osm sběrných míst, kde majitelé psů mohou najít černé igelitové sáčky. Starosta Milan Hloušek potvrdil, že je obden doplňují a že nezaznamenal žádné stížnosti od místních obyvatel. V obci zaplatí majitel za svého psa 80 nebo 150 korun. V případě, že psa přihlásíte na adrese panelového domu v Jablonci, zaplatíte 1 500 korun.

ÚTOKY VANDALŮ

Stotisícový Liberec s doplňováním přestal. „Zásobníky podléhaly vandalismu a tvořil se nepořádek. Lidé sáčky vytahovali a ty se pak povalovaly kolem. Nebo si je lidé nabírali do kapes ve velkém,“ vysvětlil mluvčí libereckého magistrátu Jan Vrabec. Roční poplatek za psa tu činí 600 korun.

V České Lípě, kde za psa v bytovém domě zaplatíte tisíc korun ročně, doplňují sáčky každé pondělí a nemají omezený počet. Naopak počtem sáčků se řídí Jablonec, kterému dominuje vodní nádrž Mšeno. Za rok jich do zásobníků přijde více než 1,5 milionu kusů. Majitel psa v Liberci může získat sáčky zdarma. „Při platbě za psa nebo při registraci dostane majitel psa sáčky přímo v novém magistrátu, a to až čtyřikrát ročně,“ podotkl Vrabec.

Folková skupina NEREZ & LUCIA.
Zdeněk Vřešťál přivezl do kraje porci báječných novinek

Podobný systém mají v Novém Boru. Sáčky na psí exkrementy si mohou pejskaři vyzvednout na radnici. Doložit musí doklad o zaplacení poplatku za psa. Sáčky jsou pro chovatele k dispozici zdarma. „Doufáme, že touto aktivitou přispějeme k větší čistotě na sídlištích i v centru města, především nyní, kdy je po zimě znečištění více patrné,“ řekla vedoucí novoborského odboru životního prostředí Jitka Kopčáková.

Nejlépe jsou na tom v Turnově. Tam pejskaři dostanou zásobu od radnice a zároveň je najdou v kanceláři technických služeb zdarma a neomezeně. „Jsou celoročně k vyzvednutí bezplatně dva druhy sáčků. Papírové s lopatkou uvnitř nebo igelitové. Množství vyzvednutých sáčků radnice ničím neomezuje,“ informovala mluvčí turnovské radnice Zdeňka Štrauchová. Poplatek za psa v bytovém domě je 800 korun za rok.

Ilustrační foto
Nejvíc kradli na Jablonecku. Policisté dopadli trojici zlodějů