Ve středu 13. ledna 2016 navštívili Železný Brod zástupci dalších měst nesoucích název Brodu ve svém jménu. Milé setkání s delegáty Havlíčkova a Českého Brodu proběhlo v rámci vernisáže výstavy 3. ročníku fotosoutěže Brody v Brodě, která se uskutečnila v Městské galerii Vlastimila Rady.

Cílem projektu je nejen podnítit místní amatérské fotografy, aby fotili a zveřejnili díla, ale i prohloubení a utužování partnerství mezi městy, která mají v názvu Brod.

Letošní novinkou je sportovní klání

Místostarosta Železného Brodu Ivan Mališ spolu se zástupci Brodů při společném setkání pohovořili především na téma další možné spolupráce a podělili se o zkušenosti z oblasti veřejné správy.

Jako zpestření byla pro návštěvu připravena komentovaná prohlídka sklářské školy a městského divadla. Nově naplánovanou společnou akcí je Sportovní klání Brodů. Jeho první ročník se uskuteční v červnu tohoto roku ve Vyšším Brodě. Samozřejmě také železnobrodská radnice chce do tohoto klání zasáhnout a vyšle do boje své reprezentanty.

Radek Votoček a Lenka Klimentová

„Jsem velmi rád, že udržujeme kontakt s ostatními Brody a věřím, že naše spolupráce má budoucí potenciál. Prostřednictvím výstavy se ukázalo, že je v našich městech mnoho nadšených a talentovaných fotografů," řekl místostarosta Ivan Mališ a dodal, že díky soutěži se postupem času se vytvoří databáze překrásných fotografií, které uchovají památku na krásy a dění v městech. „Budeme podporovat a těšit se na další ročníky výstavy Brody v Brodě i na nové projekty," dodal.

Do fotosoutěže Brody v Brodě bylo v roce 2015 zasláno celkem 280 fotografií. Z Železného Brodu se nejlépe umístili Radek Votoček a šéfredaktorka Jabloneckého deníku Lenka Klimentová. „Byla to víceméně náhoda. Fotoreportáže připravujeme při nejrůznějších příležitostech. Ty tragické a smutné nevyjímaje. V těchto momentech se snažím pořídit snímek, jako by se týkal mě osobně, aby řekl vše a přitom zůstal etický," uvedla autorka ke své fotografii zachycují loučení s akademickou sochařkou v kostele na Krásné.

„Výstava potrvá v Městské galerii Vlastimila Rady do konce ledna," upozornila Jitka Kolová ze železnobrodské radnice. Více informací a fotografie k nahlédnutí na www.fotobrody.cz.