Po sedmdesáti letech ji náhodou našli otec a syn Valáškové ze Žatce na výletě u Máchova jezera. A nebyla nijak schovaná. Stojí v parčíku ve Starých Splavech a přezdívá se jí tam Lev Splavák.

„Byla to náhoda. Prohlížel jsem si fotky z dovolené u Máchova jezera a lev na snímku mi byl povědomý. Porovnal jsem ho se lvem na starých fotkách ze Žatce, ale pořád jsem si nebyl úplně jistý. Někdy v prosinci jsme se se synem do Splavů znovu vypravili a informovali potom muzeum," popisuje Ivo Valášek.

„Je to úžasné. Ověřili jsme autenticitu lva u Máchova jezera. Dohledali i jeho zajímavé a pohnuté osudy," řekl archeolog žateckého muzea Petr Holodňák. Pomník obětem první světové války v podobě bronzového lva na granitovém čtyři a půl metu vysokém soklu byl v Žatci slavnostně odhalen 21. září 1930. Jeho autorem byl teplický sochař Anton Schaff. Lev byl doplněn deskami, na kterých bylo 403 jmen padlých v první světové válce. Jednalo se tehdy ve velké většině o německé obyvatele, kteří u Žatce žili. Objevovala se ale i česká jména.

Mezi lidmi byla socha oblíbená, dokonce se skládali na její pořízení. Ještě na fotkách z roku 1938, kdy do města přijela německá armáda, je na svém místě. V roce 1942 ale přišlo německé nařízení, že vše kovové musí být sňato, roztaveno a využito pro válečné účely. Socha tedy byla sundána, někdo ji ale schoval ve sběrných surovinách. V roce 1948 tam byla nalezena a nabídnuta městu k odkupu. Jenže šlo o hlavně německý pomník a tehdy o takový nebyl zájem. A tak ve sběrných surovinách lev zůstal. „Našli jsme záznamy pamětníků, že ředitel školy ze Starých Splavů sochu koupil ve sběrných surovinách v Litoměřicích. Líbila se mu," vysvětluje Přemysl Valášek. Socha měla původně stát ve Starých Splavech před školou. Ale umístili ji na skále nad chatovou osadou, která se dodnes jmenuje Pod Lvem. Lva po Sametové revoluci ze skály nad osadou svrhli vandalové a v roce 2006 musel být restaurován. Nyní patří městu Doksy, které investovalo do její rekonstrukce. A je pravděpodobné, že tam i zůstane.