Bezcílně bloumající zvíře vzbudilo v úterý ráno pozornost lidí z jablonecké lokality u Novoveského koupaliště. Pes vykazující známky týrání se zdržoval u dveří jednoho ze zdejších domů v ulici.

„Strážníci vyjeli na místo a našli dobrmana, který byl podvyživený, prochladlý a z několika míst na těle z něj tekla krev," potvrdila mluvčí radnice Markéta Hozová. Psa převezli okamžitě na veterinární kliniku MVDr. Jaromíra Baudyše, kde si jej, vzhledem ke stavu v jakém byl, ponechali a ošetřili.

Váha 20 kilogramů, teplota 35°C, věk zhruba deset let a více let. To je jediné, co v tomto momentě o zvířeti vědí. „Ihned se začalo s léčbou, zahříváním na elektrické dečce. Dostala kapačku, vitamín B12, antibiotika a glukózu," popsala Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka, kde fenka skončila. Podle ní bylo prvních 24 hodin zlomových. Ale vyhráno nemají.

„Velké díky patří jabloneckým strážníkům, jsou skvělí. A dokonce se i zajímají o její další osud," dodala Kubištová. Strážníci se ale na facebooku ohradili, že posloužili pouze jako „převozní" sanitka, ale hlavní dík patří všímavým lidem, kteří psa neodehnali, ale zavolali o pomoc.

Podle mluvčí magistrátu Hozové se zatím nepodařilo majitele psa zjistit. Provozovatelka útulku a místopředsedkyně Ligy na ochranu zvířat pak zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Fenka se sice trochu zlepšila, ale vzhledem k jejímu stáří je možné, že trpí i dalšími potížemi vnitřních orgánů. „Měl to řešit pán a ne jí vyhodit ven na ulici. I třeba požádat o krajní řešení," uvažuje Kubištová. Podle ní i veterináře rozhodně není dobrmanka v dobrém stavu.

Podvyživená fenka dobrmana skončila vysílená v útulku Dášenka a putovala k veterináři.